Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вівтар «Голгофа» – вже у Вірменському подвір’ї

У подвір’ї Вірменської церкви у Львові встановили відреставрований дерев’яний різьблений вівтар “Голгофа”. Унікальну пам’ятку відновили у рамках українсько-польського проекту “Збереження спільної культурної спадщини”, роботи фінансувало Міністерство культури та національної спадщини Польщі.

Група польських та українських реставраторів працювала над “Голгофою” близько трьох років. Спеціально для її монтажу відновили стіну будинку на вул. Краківській, 14, до якого кріпиться вівтар. За словами реставратора з Варшавської академії мистецтв Анджея Казберука, вівтар є компіляцією з трьох різних частин — фігури розіп’ятого Христа, двох жіночих — Матері Божої і Марії Магдалини, і дерев’яного тла, на якому змонтовані усі фігури. Композиція, різнорідна за технологією і методом різьблення, змонтована в єдине ціле в середині XVIII ст. “Голгофа” декілька разів горіла, вогонь пришвидшив деградацію живописних шарів.

Христос є найстарішою фігурою, датується початком XVII ст., звідки він походить, наразі не визначено. Жіночі постаті вирізьблені “під Пінзеля”, але не учнями Пінзеля, а митцями-заробітчанами. Ймовірно, ці фігури вірменській громаді подарували з якогось костелу, бо на них залишилися сліди позолоти, яка використовується у внутрішніх приміщеннях. Тло складається з понад 250 елементів, змонтованих в єдине ціле. Тут використана рідкісна техніка — у дерево впресовано мілко потовчене різнокольорове скло, яке блищить. Частину скла реставратори відновили на місці, частину спеціально замовляли у Німеччині. Вівтар захищений дерев’яним дашком.

Схожі новини