Передплата 2024 «Добрий господар»

Замість генералів – полковники!

У західних областях перетасували колоду на керівних міліцейських посадах. Повернулися, зокрема, одіозні персонажі

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко звільнив із займаних посад керівників ключових служб МВС та керівників шістнадцяти регіональних міліцейських структур. Зробити якісь логічні припущення щодо причин цих пертурбацій неможливо. Раніше, змінюючи керівників управлінь міліції в західному регіоні на вихідців зі східних та центральних областей України, в МВС пояснювали, що до цього західноукраїнські генерали варилися в одному казані: їх перекидали з однієї західної області в іншу. Якщо в цих поясненнях можна було побачити якусь логіку, то чим пояснити те, що цього разу на посадах начальників управлінь на теренах західних областей опинилися дуже відомі фігури “старої гвардії”? Міліцією Франківщини, зокрема, призначено керувати генерал-майора Олега Сала, якого після Помаранчевої революції звинувачували, зокрема, в підкиданні гранат в офіс Студентського братства у Львові... До нового призначення працював в апараті МВС.

НАЧАЛЬНИКОМ головного штабу МВС призначено полковника Володимира Березана, який до цього очолював головний штаб УМВСУ міста Києва. Генерал-лейтенанта Олега Крикуна, який очолював київську міліцію, перевели на посаду начальника департаменту громадської безпеки МВС. Головне управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС відтепер очолюватиме полковник Олег Школьний, який досі керував Печерським райвідділом міліції столиці. Керувати Головним управлінням боротьби з оргзлочинністю та корупцією

МВС призначено полковника Станіслава Рогозіна, який працював в апараті Державної служби боротьби з економічними злочинами МВС.

Здивували й зміни керівництва в регіонах. Зокрема, екс-начальника міліції Івано-Франківської області генерал-майора Василя Варцабу перевели на посаду начальника УМВСУ в Закарпатській області.

Полковник Олександр Демидов, який очолював УМВСУ на Львівській залізниці, відтепер керуватиме управлінням міліції Чернівецької області. На посаду начальника

УМВСУ у Волинській області призначили полковника Олександра Терещука, який досі очолював відділ боротьби з наркотичними злочинами. На посаду начальника УМВСУ на Львівській залізниці призначили колишнього львів’янина Володимира Дитюка, що до цього працював в апараті МВС.

Після цих пертурбацій без посад наразі залишилися екс-начальник ГУМВСУ у Київській області генерал-лейтенант Костянтин Сапко (кум президента Віктора Януковича), екс-начальник УМВСУ на Донецькій залізниці генерал-майор Олександр Мечетной, колишній начальник УМВСУ у Вінницькій області генерал-майор Валерій Нонік та екс-начальник міліції Буковини генерал-майор Микола Харабара. Ці генерали, повідомили у прес-службі МВС, “перебувають у розпорядженні міністра внутрішніх справ”.

Знакові пертурбації в МВС джерела “ВЗ” у керівній ланці міліції пояснюють по-різному. Одні припускають, що під міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком після перипетій із розшуком “караванського стрільця” захиталося крісло. Він, вважають експерти, вирішив “підтягнути” до свого оточення “молоду гвардію”, на яку може покластися. Інші стверджують, що, призначаючи на керівні посади молодих полковників, міністр таким чином підготовлює МВС до глобальної реформи.

Деякі експерти передбачають, що услід за кадровими змінами в МВС такі ж значні зміни відбудуться в СБУ та інших силових структурах.

Геннадій МОСКАЛЬ, екс-заступник міністра внутрішніх справ, народний депутат

Я від вас почув про кадрові зміни в МВС. Бо мене ці зміни не цікавлять. Там немає кого міняти. В міліції сьогодні немає професіоналів...

Олег ЄЛЬЦОВ, київський журналіст

Логічних пояснень змінам у МВС дати не можу. Бо не побачив серед новопризначених на керівні посади нових облич. З цього приводу згадується байка Крилова: “А вы, друзья, как ни садитесь, все в музыканты не годитесь...».

Схожі новини