Передплата 2024 ВЗ

Славське готується до зими, як ґаздині до свят

Дві години їзди, і замість загазованого міського повітря вдихаю аромати гірських трав та грибів.

Грибами мені запахло, тільки-но зайшла в електричку Львів-Мукачеве, якою їхала до Славського. Такої щедрої на гриби осені не пам’ятають навіть літні люди. “За годину вчора набрав дві сумки підосичників, але вже тільки попід ліс. А що ви хотіли, вже листопад. У лісі грибів нема, хіба самі опеньки. Але то тільки бабам збирати тоту дріботу”, — хвалиться дідусь років шістдесяти. Він мешкає у Львові, але родом із Волосянки (село біля Славського), тому знає тут усі грибні місця. Переживає лише за одне — як почнуть готувати траси до Олімпіади, то вирубають той дріб’язок лісів, який ще залишився.

У самому Славському на “Олімпійську надію-2022” мають свої сподівання. Може, нарешті сюди зроблять дорогу. Власне зроблять, а не відремонтують. Славське — єдиний у Карпатах гірськолижний курорт, куди навіть з Києва, Одеси можна потрапити потягом без пересадки. Тут добре відпочивати як влітку (є дві річки — Опір та Славка), так і взимку, а гора Тростян за різноманітністю спусків не має рівних собі в Карпатах. Місцеві ґазди навчились пропонувати гостям не тільки дах над головою, а й різні атракції. Але саме зима годує селище. Тому й не дивно, що зараз у Славському прибирають котеджі, лагодять, фарбують паркани. Одне слово, тут готуються до зими, як галицькі господині до Великодня. Дасть Бог, сніг випаде уже в листопаді, тож треба бути готовими до напливу лижників.

Дорогою на Волосянку, при виїзді зі Славського, височіє готель “Терем” — один із найбільших та знаних у Славському готелів. Нас зустрічає керуючий готелем Олександр Столярчук. «З того часу, як у ньому змінився власник (зараз готель належить відомій у Львові родині Геншафтів, яка довгий час займається у сфері готельного бізнесу та мала декілька готелів найвищого рівня, а львівський “ґранд Готель” у 1995-2000 роках неод­норазово був кращим готелем України), в “Теремі” якість і кількість послуг дуже підвищилась, та продовжує рости. Цього року заплановано здати в експлуатацію ще два поверхи та збільшити номерний фонд з 36-ти до 60-ти номерів. Тут робота вже кипить, оскільки на другу половину грудня та на зимові свята вже все заброньовано», — каже він.

“Славське має великі переваги — за допомогою залізниці сюди легко та безпечно (порівняно з авто в зимовий період) добратися, тут значно дешевше, ніж, скажімо, у Буковелі, і таку гору, як Тростян, маємо тільки ми, тому навіть людям з інших регіонів та навіть країн простіше сюди добиратись, не кажучи уже про львів’ян. Влітку у нас були групи туристів з Англії, Німеччини, Франції, Угорщини. З 22 по 29 липня 2012 року в нашому готелі відбулася мистецька резиденція за участю шести відомих українських художників. У резиденції брали участь Тарас Бенях, Остап Патик, Петро Сметана, Володимир Олещук, Устим Федько та їхній куратор Сергій Савченко. За час резиденції було створено більш ніж 36 живописних полотен. Частину з них можна побачити безпосередньо на експозиції в готелі. Найближчим часом у ГК “Терем” планується ціла серія мистецьких резиденцій, що включатимуть в себе майстер-класи та зустрічі з художниками. Запрошуємо охочих взяти участь”, — каже пан Столярчук.

За його словами, з кожним роком туристи стають усе вибагливішими. Привчені до відпочинку “все включено”, й у Карпатах хочуть відпочивати таким чином, щоб мати максимум розваг там, де вони проживають. Тим більше, що в гори виїжджають не лише на вихідні, а навіть на кілька тижнів. А, наприклад, взимку о п’ятій вже темно, тож більярдної і бані (які є не лише у готелях, а навіть у приватних садибах) уже недостатньо. Туристи хочуть, щоб у готелі були і своя дискотека, і кінозал, і аніматори, які організовують розваги, проводять різноманітні турніри, розважають дітей та дорослих, проводять спільну дегустацію страв, якими пригощає готель на вечорах знайомств, мати можливість орендувати будь-яке спортивне спорядження прямо в готелі, в разі необхідності, мати приватного тренера та багато іншого. “Безумовно, зустрічаємо на вокзалі та проводжаємо наших гостей, організовуємо екскурсійні тури по Карпатах та Закарпаттю своїм автобусом. Організовуємо кінні прогулянки, велосипедні екскурсії, подорожі на квадроциклах та снігоходах. Це особливо цікаво, коли збирається велика компанія. Навіть люди, які раніше не були між собою знайомими, з таких походів у гори повертаються мало не кращими друзями, обмінюються телефонами. Адже на шляху доводиться долати чимало перешкод, випробовувати свої сили та витримку, — каже Олександр Столярчук. — Враховуючи, що наші гості — люди з різних регіонів країни, їм цікаво скуштувати карпатської кухні. Але, крім української та традиційної карпатської кухні, в зимовий сезон у нас працює кухар із нашого Кримського готельного комплексу, який здивує простими, але надзвичайно смачними стравами татарської (східної) кухні: чебуреками та янтиками, мантами та самсою, а також багатьма стравами, що готуються на відкритому вогні. До речі, ми вже маємо непоодинокі випадки, коли гості після відпочинку в нашому Кримському готелі приїжджають відпочивати в “Терем”. Запрошуємо всіх прихильників “Високого Замку” в “Терем” на незабутній відпочинок”.

За більш детальною інформацією звертайтеся на сайти готелів “Терем” (www.hotelterem.com) та “Зелений мис” (www.zmis.com.ua) або телефоном 067-67-12-018.

Схожі новини