Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Славсько вчиться приймати туристів, які звикли до сервісу морського курорту

Журналістка «ВЗ» побувала на вікенді в Карпатах і подивилась, чи змінився сервіс на фоні відсутності морського туризму через війну

Фото авторки
Фото авторки

Депутати Верховної Ради повернули гірському селищу Славсько, що у Стрийському районі Львівщини, історичну назву (досі була назва Славське).

Тож декомунізація в країні дісталася і гірськолижних курортів — Славське перейменували в радянський період. Історична назва селища має глибокі корені: з XV століття. Сьогодні у Славсько через широкомасштабну війну змінили пріоритети — усі заклади готові приймати туристів, які звикли до моря, пляжу… Цьогоріч українці не зможуть насолодитися морем на півдні, берегова лінія Південної Пальміри замінована, прибережжя Азовського моря окуповане.

На вихідні журналістка «ВЗ» побувала у Славсько.

Люксові апартаменти купують ті, хто не може поїхати в Одесу?

Вирішила поїхати на популярний курорт Бойківщини машиною. Півтори години зі Львова і вже на місці, дороги до гірськолижного курорту хороші. Якщо їхати зі Львова потягом — буде трохи довше. До Славсько з рідних куточків України їздить чимало потягів, зокрема курсує швидкісний потяг «Інтерсіті». Поселилася у готелі в самому центрі Славсько. Дворівневий номер коштує 1300 гривень за добу зі скромним фітнес-сніданком.
Середня ціна готельних номерів в залежності від класу — 2−4 тисячі гривень за добу.

За останні роки ціни на житло у Славсько відчутно зросли. Далися взнаки подорожчання енергоносіїв, витрати, пов’язані з логістикою. Про кімнату в приватній бойківській садибі за 300−400 гривень можете забути. Тепер кімната в будинку гірськолижного курорту з видом на гори коштує від тисячі гривень на добу. І то без сніданку. На вихідні у Славську всі номери в готелях та приватних садибах зайняті. Або, як кажуть туроператори, «Готелі на стопі».

Якщо хочете чогось дешевшого — можна орендувати житло в гірськолижних базах відпочинку радянського зразка — 600 гривень на добу. Оренда ВІП-житла, зокрема сучасних вілл площею у 120 метрів квадратних, обійдеться у 6−8 тисяч гривень за добу.

З сервісом ще треба попрацювати…

Середній чек за обід чи вечерю у ресторанах Славсько — півтори тисячі гривень. Це ситна вечеря на двох, де включено келих червоного вина, алкогольний коктейль. У попиті серед гостей — деруни з грибною підливою (120 гривень за порцію), грибна карпатська юшка на вершках — 140 гривень, лиганці («ліниві вареники») — 160 гривень та форель на мангалі - від 300 гривень за порцію.

В деяких ресторанах курорту обслуговування тягне на трійку. Якщо турист звик до п’ятизіркового сервісу ресторанів у Львові, то у Славського доведеться очікувати на замовлення доволі довго, або ж виявиться, що офіціант вас «погано почув» і вашу страву навіть не думали готувати… На жаль, такі випадки трапляються.

Географія туриста у Славсько кардинально змінилася. Якщо раніше сюди їхали переважно львів'яни, кияни, то тепер — жителі з центральних та південних регіонів, які минулих років влітку відпочивали на пляжах Одеси. Також у Славську мешкає чимало вимушених переселенців. У місцевих ресторанах можна зустріти емоційно щемливі кадри зустрічі військових зі своїми сім'ями.

Більшість ВПО, які понад рік мешкають у Славсько, перейшли на українську мову і добре опанували усі ази бойківської культури. Тут з родинами ВПО щодня працюють психологи, які проводять їм терапію мистецтвом.

За кількістю спа бойки хочуть позмагатися із Буковелем…

«Славсько вчитися приймати туристів, які звикли до сервісу морського курорту, — розповів „ВЗ“ місцевий підприємець Віктор, який має спа-комплекс. — Зараз у нас високий сезон — приїжджають переважно гості з південних областей України. Їм складно продати екскурсії в гори. Це не жителі Західної України, які люблять в лісах збирати гриби, чорницю та годинами ходити по сувенірних магазинах чи приватних будинках, де продають бринзу, мед. Такі туристи хочуть насамперед спа з хорошим басейном, джакузі. Вимога — щоб зі спа була панорама на гори».

Ціни у спа в Славсько не надто спустошують сімейний гаманець. Дві години — 500 гривень з особи, якщо брати абонемент спа-відпочинку на весь день — 800.

Сьогодні у Славсько не багато великих спа-центрів люксового рівня. Та і потреби такої, кажуть власники готельного бізнесу, раніше не було. Почула від місцевих підприємців, що найближчими роками виправлять цю ситуацію. Збудують нові спа-центри. За кількістю спа бойки хочуть позмагатися із Буковелем… Ситуацію неабияк стимулює новий гірськолижний курорт поблизу Славсько, про який місцева влада заявила наприкінці 2020 року. Саме через цей курорт у Славсько різко зросли ціни на землю. Щоб придбати кілька сотих землі для майбутньої автостоянки, треба викласти з гаманця від 15 тисяч доларів.

Чи вдасться славським бізнесменам втілити в життя амбітні плани щодо конкуренції з Буковелем, покаже час. Зокрема, один з підприємців родом зі Львова, хоче облаштувати сучасне спа в… підвалі свого готелю. За концепцією, спа-зона має бути з'єднана скляним коридором із дитячою зоною, щоб мами бачили, як розважаються їх малеча. В умовах воєнного часу підземне спа це додатковий захист для відпочивальників. Але ж туристи хочуть поєднати плавання в басейні з красивим панорамним видом на гори, щоб подихати гірським повітрям.

«Всюди має бути історія»

Не спа-центрами єдиними. Зауважила, курортне селище на Стрийщині потрохи розвивається і адаптовується під нові умови туризму. Тут облаштують сучасний променад, чистять набережну річки Опір, зводять сучасні паркінги…

Орієнтовно через рік у центрі Славсько відкриють музей бойківської культури та туристично-інформаційний центр, де допомагатимуть гостям обрати дозвілля на будь-який смак. Архітекторка проєкту музею Марія Яструбчак розповіла, що експозиції будуть переважно мобільними. Окрім побутових речей старовини (експонати шукатимуть по всій Бойківщині), тут будуть і мистецькі проєкти художників, скульпторів, етнодизайнерів.

У холі цього центру буде 3-D мапа з підсвіченими туристичними точками на Бойківщині, які варто відвідати туристам. Поруч продаватимуть карпатські смаколики місцевих виробників.

«Наш об'єкт стане експозиційно-виставковим, де в епіцентрі - бойки та їх традиції. Всюди має бути історія», — підсумувала Марія Яструбчак.

Смітник для будівельних відходів
Смітник для будівельних відходів

Схожі новини