Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Знову путін «допоміг»

Банально, але ж факт. Абсолютна більшість людей не взимку хоче відпочити, а тоді коли по-справжньому тепло та щедро гріє сонце

Багато відпочивальників "на води" приїжджають разом із дітьми. Одна із найпопулярніших атракцій для малечі - мініпотяг на колесах.
Багато відпочивальників "на води" приїжджають разом із дітьми. Одна із найпопулярніших атракцій для малечі - мініпотяг на колесах.

У такий час в Трускавці завжди багато приїжджих. Не став винятком, незважаючи на ризики військового часу, і теперішній липень. Для багатьох курортних менеджерів це виявилося приємним сюрпризом: після минулої зими, коли через дефіцит відпочивальників немало оздоровниць припинили роботу, ніхто не наважувався спрогнозувати, яким насправді виявиться літній сезон.

Сама курортна атмосфера допомагає відволіктись від турбот, про біль забути…

П’ятниця, 28 липня. Після обідньої перерви у місті «Нафтусі» знову «запрацював» бювет мінвод. Це те місце, куди щонайменше двічі упродовж дня навідуються відпочивальники, щоб спожити порцію прописаної лікарями рятівної «Нафтусі». Хтось водичку п'є безпосередньо тут, відразу ж.

Бульвар Торосевича. Саме серце курорту. Дорога до "Нафтусі"
Бульвар Торосевича. Саме серце курорту. Дорога до "Нафтусі"

Але таких людей небагато. Абсолютна більшість відпочивальників у літній час дотримується іншого «ритуалу». Люди, не затримуючись, відразу ж виходять з бювету, щоб, обравши якусь зручну для сидіння та споглядання лавку в затінку парку, не поспішаючи, під звуки курортної музики спокійно попити собі водичку, насолодитися відпочинком. Хто б що не казав, але в Трускавці не лише мінеральні води лікують. Сама курортна атмосфера допомагає відволіктись від турбот та болю, яким такий насичений для українців сьогоднішній день. А раз так — значить «розслабляє» та відновлює.

У людському морі, яке сьогодні вирує у місті «Нафтусі», рідко зустрінеш похмурих, невдоволених облич. Може, це й, зважаючи на теперішні обставини, і не зовсім природно, але очі курортників здебільшого радість випромінюють. Можна і треба зрозуміти щасливчиків, які змогли викроїти для себе два-три тижні перебування на курорті. Підзарядка відпочинком — це той ресурс, який знадобиться згодом, коли настане осінь, зима у двері постукає.

«Наша оздоровниця, говорить перший заступник гендиректора санаторію „Шахтар“, депутат Трускавецької міськради Андрій Остапчук, — завантажена повністю. Вільних місць немає. Це, звісно, радує. Узимку людей катастрофічно не вистачало. Ніхто не думав тоді про прибутки та рентабельність. Завдання перед колективом одне стояло — вижити».

Приблизно так само, як Андрій Остапчук, коли йдеться про вільні місця, і інші санаторні менеджери відповідають. Стверджують, що курорт під зав’язку завантажений.

Або вдома сидіти, або «на води» поїхати

Чим пояснити сьогоднішній курортний «бум» у Трускавці: все ж таки війна йде? Крім того, що традиційно «спрацьовує», переконливо свідчить про користь відпочинку та лікування на найвідомішому бальнеологічному курорті України, цього літа дався взнаки ще й інший фактор — інтенсивні ракетні обстріли, масштабні авіаційні атаки рашистів на Одесу та інші міста півдня, літньому відпочинку в яких традиційно віддаємо перевагу.

Виходить, що знову «допоміг» путін: через нього пляжі на чорноморському узбережжі закрили. Важко сказати, за яким графіком на півдні працюють сьогодні санаторії та готельно-відпочинкові комплекси. Але відпочивати там, хто б що не казав, набагато небезпечніше, ніж на західних теренах, куди ракети прилітають набагато рідше. Це означає, що в наших співвітчизників вибору, можна сказати, немає. Залишилось одне: або вдома сидіти, якщо ви, звісно, проживаєте там, де бойові дії не тривають, або ж у Карпати поїхати, десь на Львівщині, Івано-Франківщині чи Закарпатті відпочити.

Сьогодні в Трускавці, як поінформували нас у міськраді, перебуває приблизно 6−7 тис. курортників.

Крім традиційного відпочинку, добре «обкатані» туристичні маршрути організовують

Попити воду приїхали люди з різними фінансовими можливостями: не тільки, наприклад, елітні «Ріксос», «Міротель», «Шахтар» та «Карпати» заповнені, а й курортні заклади, де ціна за проживання, харчування та лікування нижчі: багато людей, наприклад, приймають в санаторіях «Кристал» та «Весна».

Не буває тижня, аби не було заїздів до готелю «365». Для цього закладу, в якому, крім традиційного для Трускавця відпочинку, для прибулих організовуються добре «обкатані» екскурсійні маршрути у Карпатах, і влітку, і взимку не припиняються поїздки із відвідуванням знакових для України історичних місць у сусідніх з Львівщиною областях.

Таку ж саму картину, як і в інших санаторіях, маємо у всіх бюджетних оздоровницях.

Трішки за іншою схемою, ніж це було досі, працює бюджетна «Батьківщина». Цей заклад разом із миргородським санаторієм «Слава» став учасником експериментального урядового проекту, фінансування якого здійснюється за правилами бюджетної програми «Соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини». Що тут скажеш? Та в нас вся країна «у складні життєві обставини потрапила».

Тому можна не сумніватись: від дефіциту людей «Батьківщина» також не потерпатиме. Окремо слід згадати про готельні комплекси «Green Park» та «Старий дуб». Йдеться про заклади, які постійно додають у привабливості. Тут в основному відпочивають приїжджі з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Нічого дивного: саме вихідці з Одеси інвестували у будівництво та подбали про реконструкцію, як у це сталося у випадку із «Старим дубом», цих двох комплексів. Тепер гарні плоди пожинають.

Вихід завжди є

Як же у такому разі бути тим, хто, запланувавши собі на літо відпочинок у Трускавці, заздалегідь про вирішення організаційних питань не подбав. Тепер нервує, не знає, що далі робити. Найкращий вихід — трішки почекати, поки «бум» не спаде. Відпочивальників, це повторюється з року в рік, помітно поменшає після першого вересня, початку занять у школах. Вересень, якщо зважати на кліматичні особливості першого місяця осені на курорті, найбільш сприятливий, якщо, звісно, без затяжних дощів обійдеться, час для відпочинку. Вже не так сонце пече, набагато легше дихається.

Не впадайте у відчай, якщо умови не дозволяють перенести відпочинок на осінь. І сьогодні, якщо добре пошукати, знайдуться вільні місця. Без великого вибору, з не найкращими умовами перебування. Але знайдуться.

Не потрібно забувати й про відпочинок «на дому». За винайману кімнату власники просять від 300 грн на однієї тисячі на добу.

Схожі новини