Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У суді дивилися «кіно про ДСО»

1 листопада у Сихівському районному суді м. Львова розпочався розгляд по суті резонансної кримінальної справи, порушеної проти шістьох тепер уже колишніх співробітників Державної служби охорони (ДСО) при ГУ МВСУ у Львівській області.

Цього дня головуючий на процесі суддя Сергій Лєсной та учасники процесу вислухали показання потерпілих і дивилися у судовій залі головний доказ вини міліціонерів — кадри, зняті відеокамерами, встановленими у піцерії.

Били так, що шкіра злазила...

21 квітня цього року, близько 5¬ї години ранку, в одній із нічних піцерій на Сихові бармен “тривожною кнопкою” викликала наряд ДСО. Двом прибулим на виклик міліціонерам дівчина повідомила, що двоє відвідувачів порушують громадський порядок та відмовляються покидати заклад, працівники якого вже збиралися закриватися. Відвідувачі, про яких йшлося, своєю чергою заявили міліціонерам, що не вийдуть з піцерії, поки не доп’ють замовлене пиво. Співробітники ДСО спробували затримати любителів ранкового пива, але ті вчинили спротив. На підмогу правоохоронці викликали ще чотирьох своїх колег. Подальші дії міліціонерів згодом стараннями адвокатів побитих з’явилися в Інтернеті і обурили громадськість не лише Львова...

Міліціонери, було видно на “вкинутому” в Інтернет відео, вивели двох молодих чоловіків у коридор піцерії і почали так гамселити руками, ногами та кийками, що з деяких місць у бідак злізла шкіра, і одяг врізався в оголене м’ясо. Після жорстокої розправи затриманих відвезли у Сихівський райвідділ міліції, де протримали майже цілий день. Під вечір з райвідділу чоловіків у важкому стані забрала в лікарню карета “швидкої”.

Начальник ГУ МВСУ у Львівській області генерал¬майор Олександр Рудяк дізнався про “подвиги” підлеглих, лише коли кадри про побиття з’явилися в Інтернеті. Він був настільки вражений жорстокістю міліціонерів, що одразу після перегляду відео викликав до себе співробітників служби внутрішньої безпеки і наказав їм негайно затримати, як він висловився, садистів. Співробітників ДСО затримали та звільнили з міліції з формулюванням “за дискредитацію”. Незабаром з міліції звільнили також тодішнього начальника управління ДСО полковника Олександра Скорнякова та начальника Сихівського райвідділу міліції Ігоря Гимона.

Прокуратура Львівської області порушила проти затриманих міліціонерів кримінальні справи. 4 травня цього року Галицький районний суд Львова санкціонував арешт п’ятьох уже колишніх співробітників ДСО. Ще одного екс¬правоохоронця, водія патрульної машини, який участі у побитті не брав, звільнили з¬під варти під заставу в 17 тисяч гривень.

Встати, суд іде!

Судовий процес над шістьма екс¬правоохоронцями розпочався 4 вересня цього року у Сихівському районному суді міста Львова. Судову залу вщерть заповнили родичі підсудних міліціонерів. Потерпілі ¬ друзі з дитинства 32¬річний Ігор Савчишин і 31¬річний Андрій Семенюк, було видно неозброєним оком, почувалися в цьому оточенні некомфортно.

Перше судове засідання почалося з процедури встановлення осіб потерпілих та звинувачених. З’ясувалося, що наймолодшому з обвинувачених ¬ 26 років, найстаршому — 38. Троє екс¬міліціонерів мають вищу освіту: один здобув диплом агронома, другий — вчителя праці та креслення, третій отримав фах правознавця в Державному університеті внутрішніх справ.

Ці здебільшого жителі навколишніх сіл пішли служити у міліцію не за покликом серця. Кожен з них намагався, влаштувавшись в міліцію, якось покращити умови свого життя. Адже всі обвинувачені жили у селах зі своїми родинами або зі своїми батьками, або з батьками дружин. Можливо, саме ця невлаштованість та крах надій на пристойне життя й спричинилися до того, що вчорашні сільські молодики, одягнувши міліцейські мундири, перетворилися на садистів.

«Яке їхало, таке здибало»

Після перших засідань у судовому процесі настала перерва. Спочатку у відпустку пішов суддя Сергій Лєсной. Потім захворів адвокат одного зі звинувачених. Отож розгляд справи по суті фактично розпочався 1 листопада. На вимогу судді того дня до судової зали принесли апаратуру для перегляду знятого у піцерії відео. На відміну від кадрів, які вся країна дивилася в Інтернеті, в суді переглянули повну версію подій того злощасного ранку. Цього разу не лише екс¬міліціонерам, які спостерігали за власними “подвигами” з лави підсудних, довелося червоніти...

З перших кадрів знятого в піцерії “кіно” стало зрозуміло, що потерпілі таки порушували громадський порядок. Один із друзів, зафіксували камери, коли йому зробила зауваження барменша, так штовх¬нув цю молодицю, що вона вдарилася об стіну і впала на підлогу. Саме після цього жінка викликала до закладу міліцію.

Навіть вважаючи дії правоохоронців незаконними, законослухняні громадяни не мали би поводитися так, як поводилися у піцерії потерпілі. Останні вчинили спротив двом співробітникам ДСО, які перші прибули на виклик. Навіть кидали в міліціонерів стільці. А коли досягли “перемоги”, один із друзів підняв з підлоги та начепив собі на голову берет міліціонера і почав у такому вигляді марширувати приміщенням...

Наступне засідання суду має відбутися 5 листопада. Цього дня мають почати допит обвинувачених. Останні ще під час розслідування справи свою вину у побитті людей визнали та, як вказано у матеріалах справи, “щиро каються”.

Схожі новини