Передплата 2024 «Добрий господар»

Королівство Наварське

Перекладач Наталя Іваничук та її чоловік Андрій Сосса мають європейське ставлення до житла. Воно, на їхню думку, мусить перш за все бути функціональним та недорогим.

Тому будинок у селі Наварії під Львовом було зведено у рекордні терміни. У дачному кооперативі, на ділянці, яку Наталі подарував батько, Андрій з товаришем за два місяці збудували і накрили дахом двоповерховий будиночок. Вартість його дорівнює ціні однокімнатної квартири у Львові…

Будинок звели за канадським проектом, за правилами дерев’яно-кар­кас­ного будівництва, яке на наших теренах сприймається як екзотика. Натомість у скандинавських країнах, де працювало подружжя, такі будиночки — норма. Стіни хати складаються з дерев’яних каркасів, утеплювача, обшивки… Влітку всередині прохолодно, взимку тепло. Фахівці з «Львівгазу» не раз приходили з перевірками, дивувалися, чому так мало газу потребує опалення будівлі. Довелося пояснювати, що сучасний будиночок відповідає європейським стандартам енергозбереження.

Господиня називає свою оселю Королівством Наварським. Наталя Іваничук — перекладачка з норвезької, шведської та німецької мов. Її творчий доробок — кількадесят книжок — стоять на окремій полиці у її кабінеті: твори Леопольда фон Захер-Мазоха, Юстейна Гордера, Кнута Гамсуна, Вери Генріксен, Туве Янсон, Захаріуса Топеліуса та багатьох інших письменників в українському перекладі. Мені припав до душі кабінет Наталі з великим вікном, поличками з книжками та «собачим» диваном. Поки господиня працює за комп’ютером, Тася, Крихітка Грета та Ія чемно дрімають поруч. Але варто їй підвестися, як зриваються і біжать наввипередки, кличуть за собою.

Кожен куточок цього «королівства» наповнений простими й необхідними складовими гармонійного життя.

Гордість господаря — кухня та вітальня, де все облаштовано з думкою про зручність. Наталя розповідає, сміючись, як Андрій привіз її у будівельний супермаркет вибирати матеріал для внутрішньої обшивки стін. Зробив широкий жест у бік нескінченного ряду зразків різної фактури та відтінків. Наталя розгубилась. Вибирай, сказав чоловік, що хочеш… І додав, показавши рукою: між цими двома варіантами.

Біля добротних сходів, що ведуть на другий поверх, — велика морозильна камера, на випадок «війни» та “приходу гостей”, заповнена, в основному, овочами та ягодами з власного городу.

Нагорі — спальня господарів, кімната невизначеного наразі призначення (скоріш за все — для хлопців, вже дорослих синів, що живуть окремо), кімната батька Наталі — відомого письменника, автора історичних романів Романа Іваничука (Роман Іванович іноді тут гостює). Ще тут є реалізована мрія багатьох жінок — велика й зручна гардеробна. Усі речі на вішачках або на полицях, нічого не губиться.

Андрій і готує натхненно, із задоволенням. Коли у Королівство Наварське приїжджають гості, господарі пригощають їх фірмовими смаколиками, яких ніде більше не спробуєш. За великим столом на відкритій веранді може всістися чимала компанія. А одного разу на Різдво у будинку гостювали-ночували одночасно 26 гостей. Тут добре, і коли весело й гамірно. І добре, коли нікого, окрім господарів, немає, навколо стоїть тиша, і можна спостерігати з веранди, як поступово трава перед будинком змінює забарвлення у променях призахідного сонця.

Схожі новини