Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Із Грузією було важко, але три очка є

Аби мати реальні шанси поборотися за перше місце у нашій групі футбольної Ліги Націй, збірна Україна мусить перемогти збірну Чехії

Попри щільний захист збірної Грузії, шлях до її воріт український півзахисник Михайло Мудрик знайшов. Фото УАФ.
Попри щільний захист збірної Грузії, шлях до її воріт український півзахисник Михайло Мудрик знайшов. Фото УАФ.

Першу перемогу збірної України у нинішньому сезоні футбольної Ліги націй УЄФА, над збірною Грузії, деякі експерти назвали «трудовою» або ж «робочою»… От навіть не знаю, це добре чи зле. З одного боку, є три очка, і це найголовніше. Водночас здобули їх «синьо-жовті» у запеклій боротьбі, фактично — вирвали. А колись ми легко перемагали грузинів на класі…

Попри нервовий характер матчу в Познані, що, як на мене, був усе-таки більше «нічийним», критикувати команду Сергія Реброва за цю гру рука не піднімається. Не забуваймо, що до поєдинку з Грузією «синьо-жовті» підійшли з великими кадровими проблемами: через травми й хвороби «вилетіли» відразу вісім футболістів, які раніше виступали за збірну (хто в «основі», хто більше виходив на заміну, але грали).

Фактично, склад, який Ребров виставив проти грузинів, був експериментальним. Зокрема, в обороні, де на лівому фланзі Миколенка замінив Матвієнко, а у центрі зіграли Забарний і Таловєров. На позиції ж опорного півзахисника у стартовому складі збірної України вийшов її абсолютний дебютант, Іван Калюжний з «Олександрії». І в принципі, зі своїм головним завданням — «перекусити» атаки технічних грузинів — Калюжний упорався… Як на мене, це доводить, що виконавці, гідні виклику до національної команди, у чемпіонаті Української Прем'єр-ліги є.

Грузини розпочали активніше, але швидко «здулися», і перевагу в першому таймі мали українці. Нарешті «прорвало» Мудрика, який на швидкості пройшов кількох оборонців Сакартвело й забив красивий гол. Загалом, завдяки Мудрику наш лівий фланг виглядав перспективно, а от правий, де замість Циганкова грав Гуцуляк, особливих загроз воротам суперників не створював.

Не вразили також Судаков і Шапаренко. Коли «синьо-жовті» перехоплювали м’яч і вилітали у швидкі контратаки, ці начебто креативні хавбеки мали би доставляти «круглого» Мудрику, Довбику й Гуцуляку. Однак передачі Судакова й Шапаренка найчастіше були неточними… А шкода. Вікові центральні оборонці збірної Грузії високої швидкості не мають, і насправді класна команда їхньою повільністю точно скористалася б.

Високий пресинг у виконанні українців спрацював

Дебют Івана Калюжного на позиції опорника можна оцінити як задовільний. Як міг, так технічних суперників і зупиняв... Фото УАФ.
Дебют Івана Калюжного на позиції опорника можна оцінити як задовільний. Як міг, так технічних суперників і зупиняв... Фото УАФ.

У другому таймі ініціативу на полі мали вже грузини. Наша захисна лінія відчувала постійний тиск технічних суперників, — але загалом витримала. Фактично, у Сакартвело був лише один по-справжньому небезпечний момент, коли форвард Сакартвело Мікаутадзе, як миша, прошмигнув повз височенних Таловєрова й Забарного, після чого пробив у ближній кут. На щастя, у ворота не влучив. А якби подивився, де стоїть наш голкіпер Трубін, і пробив у дальній кут, то цей момент міг би завершитися для збірної України великою неприємністю.

Загалом, план на гру, який розробив тренерський штаб «синьо-жовтих», спрацював. Українці застосували досить високий колективний пресинг, який значно ускладнив грузинам швидкий вихід із оборони в атаку (а за схемою 5−3-2, яку використовує команда Віллі Саньоля, блискавичний вихід із оборони в атаку є чи не головною загрозою для суперників). Своєю чергою, високий пресинг у виконанні «синьо-жовтих» дозволив їм перехоплювати м’яч і проводити власні атаки. Власне, після однієї з них ми забили…

Тепер мусимо обіграти Чехію

Здобуті в Познані три очка покращили турнірну ситуацію збірної України. Хоч вона й надалі на останньому місці у групі, перспективи «синьо-жовтих» на перше місце вже не виглядають безнадійними… Але — у понеділок треба обов’язково перемагати у Вроцлаві збірну Чехії.

Як на мене, зробити це буде складніше, ніж обіграти Сакартвело. Наш наступний суперник — дуже організована, дисциплінована, фізично сильна команда, що вперто шукає свої шанси. І часом знаходить… А у нас, нагадаю, величезні кадрові проблеми. До того ж другий матч у «спарці», особливо коли він через два дні на третій, «синьо-жовті» часто проводили значно гірше, ніж перший… Але відступати нікуди — мусимо перемагати!

У програному виїзному поєдинку проти чехів українці, хоч виступили не дуже добре, принаймні на нічию награли. Тоді не пощастило… Можливо, у Вроцлаві футбольний фарт приміряє нову форму збірної України?

Футбол. Ліга Націй УЄФА

Ліга В, Група 1

  • Чехія — Адбанія 2:0
  • УКРАЇНА — Грузія 1:0

І В Н П М О

  1. Грузія 3 2 0 1 5−2 6
  2. Чехія 3 2 0 1 6−6 6
  3. Албанія 3 1 0 2 2−4 3
  4. УКРАЇНА 3 1 0 2 4−5 3

14 жовтня

  • Грузія — Албанія (19.00)
  • УКРАЇНА — Чехія (21.45)

16 листопада

  • Грузія — УКРАЇНА
  • Албанія — Чехія

19 листопада

  • Албанія — УКРАЇНА
  • Чехія — Грузія