Передплата 2025 ВЗ

Польський генерал Анджейчак: «Якщо росія нападе на Литву, атакуємо санкт-петербург»

Як інформує німецький Bild, генштаби Польщі, Литви, Латвії та Естонії працюють над планом можливих дій у випадку російської агресії

Колишній начальник Генерального штабу Збройних сил Польщі генерал Раймунд Анджейчак. Фото KPRP.
Колишній начальник Генерального штабу Збройних сил Польщі генерал Раймунд Анджейчак. Фото KPRP.

Не виключено, пише популярне німецьке видання Bild, що після припинення війни в Україні росія може скерувати свій «імперіалістичний експансіонізм» на країни Балтії і Польщу.

Німецький Bild посилається на виступ радника президента Литви з питань національної безпеки на конференції Defending Baltics («Захищаючи Балтію») у Вільнюсі. Як наголосив посадовець, імовірність російської агресії проти деяких Європейського Союзу зросте, якщо Білорусь перейде під повний контроль росії у рамках їхньої «союзної держави».

Німецьке видання також нагадало слова колишнього начальника польського Генерального штабу, генерала Раймунда Анджейчака, який казав, зокрема, що «Україна дає нам кілька років» (на підготовку до війни з рф, — А.Є.). «Якщо росія переможе в Україні, то матимемо одну російську дивізію у Львові, одну в Бресті, а ще одну в Гродні», — зазначав генерал Анджейчак (Брест і Гродно — білоруські міста поблизу кордону з Польщею, — А.Є.).

За словами Анджейчака, напад росії на Польщу і/або якусь державу Балтії став би початком «тотального опору». (Власне, аби підготуватися до такого сценарію, пише Bild, Польща закуповує 800 ракет із дальністю до 900 кілометрів).

«Якщо росіяни атакують бодай сантиметр литовської території, відповідь буде негайною, — цитує Bild фрагмент виступу Раймунда Анджейчака на конференції Defending Baltics у Вільнюсі. — Не першого дня, а першої ж хвилини. Ми вдаримо по всіх стратегічних цілях у радіусі 300 кілометрів. Атакуємо безпосередньо санкт-петербург».

Про необхідність «негайної реакції» на російську агресію говорить також командувач Збройних сил Литви Раймундас Вайкшнорас, інформує Bild.

«Маємо бути здатні завдавати негайних контрударів самі, не чекаючи на рішення НАТО на підставі Статті 5 про колективну оборону», — заявив литовський генерал.

«Мусимо будувати набагато чисельнішу армію»

Нагадую, нещодавно чинний начальник Генерального штабу Збройних сил Польщі, генерал Вєслав Кукула, під час виступу в Університеті сухопутних військ у Вроцлаві заявив таке: усе вказує на те, що сучасне покоління поляків «зі зброєю в руках стане на захист нашої країни».

Як додав Кукула, звертаючись до слухачів, «ані я, ані будь-хто з вас не має наміру програти цю війну». «Потенціал противника настільки великий, що мусимо будувати набагато більшу армію, — цитує Кукулу Reuters. — Це означає, що мусимо також впроваджувати модель загальної військової служби».

За даними Міністерства оборони Польщі, до кінця 2024 року її збройні сили налічуватимуть понад 207 тисяч військових, що зробить їх третіми за чисельністю в НАТО (після збройних сил США й Туреччини). 2025 року оборонні витрати Польщі сягнуть рекордних 4,7% ВВП (валового внутрішнього продукту).