Передплата 2025 «Добра кухня»

На своєму полі українці з чехами не програвали

Сьогодні, 14 жовтня, національна збірна України в рамках Ліги націй УЄФА у Вроцлаві на стадіоні «Тарчинський Арена Вроцлав» проведе домашній матч проти збірної Чехії (початок — о 21.45 год)

Фрагмент матчу збірних України та Чехії, який відбувся 10 вересня цього року у Празі. У боротьбі за м’яч ветеран «синьо-жовтих» Андрій Ярмоленко та Ярослав Зелений (№8). Фото uaf.ua
Фрагмент матчу збірних України та Чехії, який відбувся 10 вересня цього року у Празі. У боротьбі за м’яч ветеран «синьо-жовтих» Андрій Ярмоленко та Ярослав Зелений (№8). Фото uaf.ua

Раніше суперники зустрічалися вже шість разів: дві перемоги «синьо-жовтих», дві нічиї та дві чехів. При цьому збірна України в статусі господарів поля з чехами не програвала — по одній перемозі та нічиї.

Дебютна домашня гра української збірної проти чеської збірної була товариською і відбулася 15 серпня 2012 року на «Арені Львів», яка перед цим успішно прийняла матчі групового етапу Євро-2012. На той час збірні очолювали Олег Блохін та Міхал Білак і саме в матчі проти чехів наша збірна перервала свою переможну серію «львівських» матчів, яка з 2001 року тривала 7 ігор. При цьому «синьо-жовті» вперше не забили голів перед львівською публікою — нічия 0:0. Перед цією грою, до речі, відбулося прощання Андрія Вороніна зі своїми виступами в складі збірної України.

Попередній же матч українців на своєму полі з чехами відбувся майже шість років тому, 16 жовтня 2018 року у Харкові - в рамках Ліги націй. Ця гра завершилася перемогою «синьо-жовтих». Автором єдиного голу у матчі став Руслан Малиновський, який після пасу Романа Яремчука влучно пробив під кінець першого тайму. Цього дня підопічні Андрія Шевченка стали переможцями своєї групи у другому дивізіоні Ліги націй та пройшли в елітний.

Для Сергія Реброва це буде ювілейний, 20-й, матч біля керма збірної України і він за цим показником вийде на 6-е місце в списку тренерів-гвардійців української збірної, випередивши на одну гру Леоніда Буряка. Загалом це буде ювілейний, 190-й, матч української збірної в офіційних турнірах: 19-й — в Лізі націй, 85 — в рамках чемпіонатів світу та 86 — чемпіонатів Європи. Збірна України може здобути 10-ту перемогу саме у Лізі націй.

Вроцлав вже третій раз стане домашньою ареною для української збірної, а в попередніх двох «синьо-жовті» не програвали. Перша гра збірної України на стадіоні «Тарчинський Арена Вроцлав» відбулася 9 вересня 2023 року. Тоді підопічні Сергія Реброва в рамках відбору на Євро зіграли внічию зі збірною Англії. А попередня зустріч української збірної на цьому стадіоні пройшла 26 березня цього року і також в рамках відбору на чемпіонат Європи. У цей день «синьо-жовті» перемогли збірну Ісландії з рахунком 2:1.