Передплата 2025 «Добра кухня»

На похороні воїна священнику упц мп кричали «Ганьба!»

Не хотів перед захисником України відкривати Царські ворота у храм

Своїми діями священник упц мп Григорій Фарат і його віряни засвідчили, що не поважають тих, хто захищає українську землю від ворога. Фото із соцмереж
Своїми діями священник упц мп Григорій Фарат і його віряни засвідчили, що не поважають тих, хто захищає українську землю від ворога. Фото із соцмереж

Кричущий випадок стався минулого понеділка у селі Відневі на Львівщині, де в останню дорогу проводжали 31-річного воїна ЗСУ Михайла Шарпила, — від тяжких поранень той напередодні помер у лікарні Дніпра. У рідному селі військові почесті віддали полеглому належно — із державними прапорами, почесною вартою, оркестром, а от християнські…

Відспівували героя священни­ки ПЦУ, УГКЦ, військові капелани. Відбувалося це у тимчасово від­критому в день похорону храмі Різдва Пресвятої Богородиці, за який давно точаться суперечки (у тому числі судо­ві) — між релігійними громадами ПЦУ і упц московського патріархату. Конфлікт стався і того дня. Священник упц мп Гри­горій Фарат, який перед відправою разом із двома десятками своїх парафіян за­блокував вівтар, під час прощання із за­хисником України відмовлявся відчиняти Царські ворота, які символізують обіцяне вірянам відкриття Царства Небесного. Під час церемонії прощання прихильники промосковської церкви стояли спиною до труни з воїном, виконуючи свої пісні, заважали чину похорону. Не хрестили­ся, коли це передбачав обряд прощан­ня. Усе це було актом глибокої неповаги до Героя, викликало сльози на очах його рідних.

За свідченням очевидців, лише піс­ля довгих умовлянь військових, які брали участь у похороні, Царські ворота у храмі таки було відчинено.

Люди, які прийшли віддати остан­ню шану воїну ЗСУ Михайлу Шарпилу, під час мовних перепалок вигукували на адресу священника упц мп і його при­хильників «Ганьба!» та «москалі!».

Коли похоронна процесія пішла на цвинтар, прихильники упц мп залишили­ся у храмі, повісили на церковну огорожу свій замок. Лише згодом керівництво Ку­ликівської територіальної громади замі­нило замок, опечатало церкву до завер­шення судового процесу.

Випадок у Відневі, на жаль, не виня­ток. Кілька років тому «Високий Замок» розповідав, як на тій же Жовківщині під час похорону полеглого воїна ЗСУ свя­щенник упц мп, батько чиновниці Львів­ської ОДА, не відкрив церкву, коли повз неї проходила траурна процесія.

Схожих фактів неповаги до загиблих героїв у час російсько-української війни трапляється багато на Буковині, де осо­бливо міцні позиції упц мп і звідки по­ходить її предстоятель — митрополит Онуфрій.