Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бігали по горах, щоб зібрати кошти на автівку для фронтовиків

Незвична патріотична акція у Карпатах

На Сколівщині сьогодні відбулися два легкоатлетичні гірських пробіги. Якщо у попередні роки вони мали на меті пропагувати здоровий спосіб життя, популяризувати біг, то цього літа носили ще й благодійний характер.

Учасники Skole Trail - а це більше сотні аматорів бігу з різних куточків Львівщини (серед них були й тимчасові переселенці з Дніпра) - збирали кошти для закупівлі позашляховика своєму колезі-фронтовику Валерію Шажку та іншим захисникам України із 125-го батальйону територіальної оборони.

Поєднали дві корисні речі: спорт і волонтерство

Ідея акції належить найбільшому у західній Україні об’єднанню бігунів-аматорів Shypshyna Run Club. Один із його активістів Руслан Дриль розповів кореспонденту «Високого Замку»:

- Біг – це моє хобі. Понад п'ять років разом із біговим тренером Валерієм Шажком створили наш клуб, зараз у ньому понад 140 учасників, люди різних фахів – лікарі, підприємці, керівники. Організовували найрізноманітніші бігунські події, брали участь і у змаганнях за кордоном. Валерію 50+, але він у нас живчик! Два роки тому під час 24-годинного забігу встановив рекорд України!.. Недавно Валерій Шажко пішов добровольцем у 125-й батальйон тероборони. Ми дізналися, що він і його родина переймаються збиранням коштів для придбання цьому батальйону фронтового пікапа - авто дуже потрібне для виконання бойових завдань. Тож ми вирішили допомогти у цій справі. Поєднали дві речі: біг і волонтерство…

Пожертви робили найперше члени Shypshyna Run Club. Хто давав 300-500 грн, а хто – тисячу, дві. Були такі добродійники, які казали: самі ми не бігаємо, але нам приємна ваша ініціатива - тому долучаємося до неї. І робили свої пожертви.

- Для того, щоб придбати фронтове авто, потрібно було мати 200 тисяч грн – каже Руслан. - Бракувало ще якихось 50 тисяч грн. Під час гірського пробігу його учасники це питання «закрили». Пікап для 125-го батальйону буде!

Цікаво, що за день до цього гірського марафону до своїх друзів із бігового клубу через відеозв’язок звернувся із зони бойових дій сам Валерій Шажко.

«Ви – наші найнадійніші тили, - сказав фронтовик. - Ви дуже багато робите для нашої спільної перемоги - як морально, так і матеріально. Ми вам вдячні за це. Хочу побажати вам драйвового забігу! Бажаю помилуватися чарівними карпатськими краєвидами, перескочити стрімкі карпатські потічки, надихатися цілющого карпатського повітря і на фініш прибігти кожен зі своєю особистою перемогою. А ми вас тут прикриємо…»

На фініші – позитивні емоції і карпатський бограч

Змагання Skole Trail стартували в урочищі Павлів потік біля міського озера за двома маршрутами. Один, завдовжки 10 км, пролягав до хребта Плаї. А другий, 15-кілометровий, фінішував на горі Зелемінь. Вік учасників - від 18 до 60 років.

Деякі учасники бігли з малолітніми дітьми на руках.

Серед бігунів були і зовсім маленькі діти…
Серед бігунів були і зовсім маленькі діти…

Серед тих, успішно подолав дистанцію, був, зокрема, 58-річний головний лісничий державного підприємства «Сколівське лісогосподарство» Василь Дмитрів…

Кожен з учасників цієї спортивно-благодійної акції отримав пам’ятну медаль.

Громадська організація «Бойківські обереги» (керівник Віталій Тренич) та інші добродійники пригостили усіх бігунів наваристим карпатським бограчем за місцевим рецептом. Задоволення було величезним, адже добре відпочили, зайнявшись улюбленим бігом, а заодно допомогли побратимові та іншим воїнам, які нині захищають усіх нас…

Схожі новини