Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Серії А вболіваймо за «Аталанту»!

У клубі з Бергамо тепер два українські футболісти: до Малиновського приєднався Коваленко

Найбільш «українською» командою італійської Серії, А стала «Аталанта». Відтепер у футбольному клубі з Бергамо виступатимуть відразу два українські гравці! До півзахисника Руслана Малиновського приєднався в «Аталанті» його колега по амплуа Віктор Коваленко, який перейшов до «синьо-чорних» із донецького «Шахтаря». 24-річний Коваленко підписав контракт із «Аталантою» до літа 2025 року.

Найбільш імовірним, на думку футбольних екс­пертів, був перехід Кова­ленка до «Аталанти» влітку 2021 року, коли у Віктора завершив­ся би контракт із «Шахтарем». Тоді українець дістався би клу­бові з «Бергамо» безкоштовно — як так званий вільний агент. Однак в «Аталанті» вирішили не тягнути кота за хвіст. Можливо, бергамці боялися, що «Шах­тар», знаючи про майбутній пе­рехід Коваленка, не даватиме йому достатньо ігрового часу, і той втратить форму?.. Аби Ві­ктор перейшов до «синьо-чор­них» уже взимку, «Аталанті» довелося заплатити «Шахтаре­ві» відступні. За інформацією спортивної преси, це 700 тисяч євро.

Віктор Коваленко є вихо­ванцем «Шахтаря», усю свою кар’єру провів у донецькому клубі. За «помаранчево-чорних» Коваленко зіграв 200 офіцій­них матчів, у яких забив 32 голи. В Україні Віктор разом із «Шах­тарем» здобув 10 трофеїв (по 4 рази вигравав чемпіонат УПЛ та Кубок, і двічі — Суперкубок), на міжнародній клубній арені до­ходив до півфіналу Ліги Європи. Головний тренер збірної Украї­ни Андрій Шевченко регулярно викликав Коваленка до табору «синьо-жовтих», однак гравцем «основи» головної команди Ві­ктор іще не став.

В «Аталанті» український хав­бек виступатиме під номером 20. Однак значно цікавішою, як на мене, є інша цифра. А саме два мільйони євро на рік, які Ві­ктор, за даними італійських ЗМІ, зароблятиме у клубі з Бергамо. Саме Коваленко начебто мати­ме найбільшу зарплатню в «Ата­ланті»! Два мільйони євро мав там тільки аргентинець Гомес, який перейшов до іспанської «Севільї», пишуть італійські ме­діа. Словенець Ілічіч, колумбійці Мюр’єль і Сапата одержують в «Аталанті» 1,8 мільйона євро на рік, Міранчук із РФ — 1,5 мільйо­на, а українець Малиновський і ще кілька футболістів — по міль­йону євро на рік.

Чому в «Аталанті» дали Ко­валенку таку високу зарп­латню? По-перше, якщо по­рахувати загальні витрати «синьо-чорних» на Віктора, то виходить не так багато. Напри­клад, Малиновського «Аталанта» купила у бельгійського «Гента» за 10 мільйонів євро, плюс контр­акт на 5 років із зарплатнею 1 мільйон — усього 15 мільйонів євро. А Коваленка купили за 700 тисяч євро, плюс контракт на 4,5 року із зарплатнею 2 мільйони — виходить 9,7 мільйона євро. Тоб­то значно менше, ніж загальні витрати на Малиновського.

По-друге, схоже, що голо­вний тренер «Аталанти» Джан П’єро Гасперіні справді вірить, що Коваленко зможе швидко адаптуватися до умов Серії А, тому й переконав керівництво клубу не чекати до літа. «Кова­ленко — це трансфер, який орга­нізував клуб, — заявив Гасперіні. — Коваленко розпочне інтегру­ватися у наші командні схеми, щойно прибуде у розташування «Аталанти».

Чи заграє Коваленко в «Ата­ланті»? Скептики вказують на низький, порівняно зі Серією А, рівень чемпіонату УПЛ. Мовляв, Віктор і тут не завжди «запалю­вав», що вже казати про один із найсильніших європейських чемпіонатів… Але ж, заперечу­ють оптимісти, Малиновського перед його переходом до «Ата­ланти» також «ховали», не даю­чи йому жодних шансів. Однак Руслан, хоч і не став гравцем стартового складу, все ж у Се­рії, А не загубився… Поживемо — побачимо. Як показує досвід, гравці, яких «видатні» трене­ри чемпіонату УПЛ вважають «дерев'яними», в Європі можуть «розкритися». Найяскравіший приклад — нападник бельгій­ського «Гента» Роман Яремчук, якого не оцінили у київсько­му «Динамо». Та й того ж Мали­новського, без якого зараз важ­ко уявити збірну України, наші «ґранди» у своєму складі не ба­чили…

До речі, Коваленко грав у «Шахтарі» у центрі поля, при­близно на тій же позиції, де грає в «Аталанті» Малиновський. Тож у клубі з Бергамо українці бу­дуть фактично конкурентами у боротьбі за місце у складі… «Конкуренція завжди корисна, — заявив із цього приводу Мали­новський. — Можна порівняти з переходами Безуса й Пластуна у „Гент“ Яремчука. Коли з тобою співвітчизник — це класно».

«У Бергамо нарешті відкри­ли ресторани, тож після тре­нування ми сходили пообідати, — розповів, зокрема, Малинов­ський, якого цитує sport.ua. — Трохи показав Віктору місто… „Аталанта“ — новий виклик для Коваленка. Бачу в ньому ентузі­азм. Він мотивований і хоче до­вести, що не просто так сюди потрапив. Місто йому сподо­балося. Біля моєї квартири є кафе, власник впізнав Вікто­ра й сфотографувався з ним… У клубі запитували про Кова­ленка, ще коли я переходив до „Аталанти“. Питали, який у нього характер, який він у жит­ті й побуті, яка людина. Про всі дрібниці, які важливі для клубу. Грати тут важко, але усім фут­болістам дають час на адапта­цію. Зараз для Коваленка голо­вне — вивчити мову. Він уже знає кілька фраз. У клубі задоволені, що Віктор не сором’язливий, бо треба адаптуватися, бути комунікабельним. А потім тре­ба втягнутися у тренувальний процес і зрозуміти вимоги тре­нерського штабу й структуру гри. Чи бачення футболу Гаспе­ріні передбачає одночасне пе­ребування на полі мене й Кова­ленка? Подивимося. Вітя може зіграти і опорного, і під напад­ником. Я теж сюди переходив півзахисником, а граю на ата­ку… Тож цілком можливо, що зможемо зіграти разом».