Передплата 2024 «Добра кухня»

Перемога, на яку чекали 16 років

Олена Костевич — чемпіонка світу з кульової стрільби

У 2002-му у фінському місті Лахті 17-річна дівчинка з Чернігова Олена Костевич на диво всім стала чемпіонкою світу зі стрільби з пневматичного пістолета, виду спорту, що вимагає недитячої витримки та твердої руки. З того часу минуло 16 років. Дівчинка виросла, принесла Україні «золото» і дві «бронзи» Олімпійських ігор, а також чимало світових рекордів та нагород усіх найпрестижніших міжнародних змагань. Рік тому вона стала мамою. Повернулася на вогневий рубіж. А цими днями у корейському Чханвоні знову зійшла на найвищу сходинку світового п’єдесталу пошани. Цього разу у стрільбі на 25 м з малокаліберного пістолета.

«До малокаліберного пістолета нам потрібно було „дорости“, — розповів старший тренер жіночої збірної України зі стрільби з пістолета та особистий наставник Костевич Ігор Чередінов. — Цей вид зброї вимагає дещо складнішої техніки і стійкості, аніж пневматична зброя. Стійкість в Олени хороша від природи: вона чудово стріляла в коло нерухомої мішені. Аби так само добре влучати у мішень, що з’являється (а на кожен постріл спортсменам відводять лише три секунди), потрібно на 100% бути упевненим у власних силах. До цього потрібно дійти з часом та досвідом… У стрільбі з малокаліберного пістолета у фіналі стрільці змагаються за системою „влучив — не влучив“. Влучним вважається постріл у 10,2. Усе, що гірше, зараховують як промах. Фінал починається з „чистого листа“: той запас очок, який стрілець заробив у кваліфікації, перед фіналом анульовується».

У Чханвоні жіночий фінал на 25 м з малокаліберки міг би стати готовим сценарієм для зіркового голлівудського блокбастера: дівчата тримали глядачів у напруженні до останнього пострілу. Юні дарування (як-от майбутня бронзова призерка німкеня Дорін Феннекамп, якій виповнилося лишень 23) нав’язували безкомпромісну боротьбу старшому поколінню стрільців (співвітчизниця Дорін, віце-чемпіонка Ігор у Ріо саме у цій дисципліні Моніка Карш, не витримала напруження і зупинилася лише на п’ятій позиції). Представниці екзотичних країн у традиційному для мусульманського світу вбранні (у цьому аспекті увагу привабила маловідома катарка Альдана Альмубарак, яка на диво всім стала учасницею фіналу) стріляли поряд з суперницями, розфарбованими" згідно з останнім писком європейської моди. Та усе це було лише антуражем у боротьбі двох головних героїнь стрілецького дійства: 33-річної українки Олени Костевич та її візаві з Омська Віталіни Бацарашкіної, якій через три тижні виповниться лише 22.

У перших двох серіях Костевич показала бездоганну стрільбу і вирвалася у лідери. Та у третій припустилася чотирьох промахів поспіль і дозволила Бацарашкіній надовго перехопити всю глядацьку увагу. Відрив у чотири очки, який зафіксував протокол у четвертій серії, протримався до шостого кола. І лише помилки росіянки у восьмому раунді (з п’яти мішеней Бацарашкіна закрила дві) дозволили Олені наблизитися до суперниці упритул — 30:31. Далі було стовідсоткове українське влучення проти «чотири з п’яти» у росіянки — і рівновагу відновлено (35:35). На вогневому рубежі залишилися вони двоє (починаючи з третьої серії після кожного кола вибувала одна учасниця фіналу), і боротьба розпочалася «з чистого листа». Хвилювання підставило підніжку і молодості, і досвіду: лише два чисті влучання у кожної з суперниць (37:37). У перестрілці вони дозволили собі схибити лише одного разу (4:4). І суддя, аби виявити найсильнішу у світі, призначає ще одну серію. Олена починає з промаху, далі йде чистий постріл і… виходить з ладу пістолет. Поки технічний представник перевіряв зброю українки, Бацарашкіна завершила стрільбу чотирма влученнями. А значить Костевич не має права на помилку. І вона закриває всі мішені! 4:4 і нова перестрілка. Долю «золота» вирішив перший постріл: українка влучає у заповітні 10,2. У росіянки апаратура фіксує промах. За кілька секунд суперниці обмінялися влучними пострілами, потім обопільно «промазали». Далі знову залікове влучення, і знову синхронні промахи. І радість на українських трибунах: до свого другого «золота» Оленка йшла довгі 16 років.

Незадовго до цієї перемоги Олена Костевич разом з Олегом Омельчуком стала володаркою «бронзи» у змаганні зі стрільби з пневматичного пістолета на 10 м серед змішаних команд. До фіналу український дует кваліфікувався першим (775 очок, обійшовши на три пункти збірну Росії). Та у фіналі Віталіна Бацарашкіна та Артем Черноусов не дали жодного шансу суперникам і завершили боротьбу з новим світовим рекордом — 488,1. Китайці Ван Цянь та Ван Мені, які вибороли «срібло», були далекими від цього піднебесного результату (480,2). А українці (416,7) відібрали «бронзу» у сербської команди, Зорани Арунович та Даміра Мікеца. Ціною цієї медалі стала одна десята бала. На жаль, третє місце не дозволив нашим стрільцям забронювати для України олімпійську ліцензію у цьому виді програми. Квиток до Токіо-2020 отримали лише перші дві пари.

А от володарем першої української ліцензії на наступні Олімпійські ігри серед усіх видів спорту став Павло Коростильов (нагадаємо, що у стрільбі ліцензії не є іменними). У стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м 20-річний львів’янин зупинився за крок до призового подіуму. Лише 1,5 пункти забракло йому, аби наздогнати бронзового призера чемпіонату, корейця Лі Де Мена.

Бронзовою призеркою у стрільбі з гвинтівки по рухомій мішені стала Галина Авраменко. У півфіналі чернігівська спортсменка віддала першість китаянці Лі Сю Ян (7:9), а у «бронзовому» протистоянні обійшла представницю Північної Кореї Пі Чжи Є (6:3). Ця вправа не є олімпійською дисципліною.

Схожі новини