Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Приїхали фанатами футболу, а стали поціновувачами Львова”

Напередодні матчу “Шахтаря” та “Фенербахче” журналіст “ВЗ” поспілкувалася з турецькими вболівальниками.

Починаючи від вівторкового ранку, у центрі Львова неквапливо ходять турецькі вболівальники, фотографуються біля “живих скульптур”, фонтанів, пам’яток, п’ють пиво у місцевих кнайпах. Майже усі фани одягнені у футболки, кепки, шарфи з символікою «Фенербахче». Хтось жваво кричить турецькою “Fenerbahçe şampiyon!” (“Фенербахче» - чемпіон!”), дехто співає. На співи футбольних вболівальників львів’яни реагують неоднозначно. “О, турки тут галасують! Їх і так у Львові останнім часом забагато”, - кинула репліку жінка років п’ятдесяти… Як розповів “ВЗ” директор стадіону “Арена Львів” Денис Ринський, активність турецьких вболівальників перед матчем «Шахтар» — «Фенербахче» зашкалювала. “Турки викупили усі квитки зі своєї квоти, - каже пан Денис. - Ціна квитків стартувала від 50 гривень, квитків VIP-класу — від 600 гривень.“Фенербахче” має велику підтримку від турків, які давно мешкають і працюють у Львові”.

У Glory cafe, на літньому майданчику і вивісили банери з логотипами двох команд — “Шахтар” та “Фенербахче». Вболівальники залюбки фотографувалися біля банерів. “Девочка, ходите к нам — сфотографируемся,” - ламаною російською турок припрошує молоду панянку до спільного фото на пам’ять. В кафе — ніде яблуку впасти. Усі гості — футбольні фанати, одягнені у символіку “Фенербахче”. Щоправда, серед вболівальників не побачила турецьких жінок...

Житель Стамбула Арслан ходить з колегами по площі Ринок, запитує, де можна смачно поїсти. Нарікає, що у всіх кафе немає місць. Запитую про його враження від Львова. “Дуже красиве європейське місто, - каже Арслан. - Я тут вперше, приїхав на футбол. У вас затишно, комфортно. Люди радо допомагають іноземцям. Львів’яни доброзичливі, багато усміхаються”.

За команду “Фенербахче” Арслан вболіває багато років. Його улюблені гравці — півзахисник Соуза, захисник Бруну Алвеш, нападник Мусса Сов. “Приїхали сюди, як фанати футболу, а стали фанатами Львова”, - каже Арслан.

Житель Стамбулу Мурат не вперше приїжджає до Львова. Він теж давно вболіває за “Фенербахче”, стіни в своїй квартирі обклеїв фотографіями гравців команди. “Мій улюблений футболіст — нападник Робін ван Персі, - наголошує Мурат. - Це один з найсильніших футболістів світу. Робіна називають “Летючим голландцем”, бо забиває голи у польоті”.

Мурату у Львові найбільше сподобалися дівчата, особливо білявки. “Сподобалися також ваші історичні будівлі в центрі, - каже Мурат. - А ось будинки на вулицях поруч з аеропортом трохи недоглянуті, сірі і некрасиві. Дороги теж варто відремонтувати. Не сподобалося те, що персонал в деяких кафе та таксисти не знають англійської”. Приємно вразили Мурата дешеві, на його думку, ціни. Їхав з аеропорту до центру на таксі, заплатив 100 гривень. На матч прилетів з друзями спеціальним чартерним рейсом. “Разом з квитком, витратами на дорогу, харчуванням і житлом витратив 500 доларів, - наголошує Мурат. - Буду у Львові два дні: перший — на футбольному матчі, другий — екскурсії, відпочинок, знайомство з містом”.

Деякі футбольні фани зі Стамбула згадували про війну на сході України. Кажуть, що співчувають українцям. До Львова їхати не боялися, бо тут, начебто, все спокійно. Про це довідувалися з Інтернету.

“Где у вас здесь красивие девушки? Город очаровательний, яркий”, - ламаною російською спілкується 29-річний футбольний фанат зі Стамбулу Булут. Запитую, де навчився російської. “Працював у Росії. Ким — не скажу, це секрет”, - відповів турок. “Я тут був три роки тому, приїхав на екскурсію, - продовжує Булут. - Закохався у Львів з першого погляду. Що мені тут треба? Шукаю красиву дівчину. Буду частіше сюди приїжджати. Не підкажете, де тут хороший нічний клуб?”.

Запитую Булута про його кулінарні вподобання: “Дуже сподобалася ваша кава, сирник, борщ, деруни. Ніде так смачно і дешево обідав. Заплатив за обід близько двохсот гривень”.

Де дивитися матч «Шахтар» — «Фенербахче» у Лізі чемпіонів

21:40 — «Шахтар» — «Фенербахче», телеканал «Футбол 1»

21:40 — «Шахтар» — «Фенербахче», телеканал «Україна»

Схожі новини