Передплата 2024 «Добрий господар»

Після «золота» Харлан – «бронза» Шемякіної

На чемпіонаті світу з фехтування українки здобули дві медалі індивідуальної першості

Перед тим, як збирати речі на чемпіонат світу з фехтування, наші рапіристки обговорювали, чи личить українським фехтувальникам взагалі їхати до російської Казані... Інший рецепт продемонструвати свою громадянську позицію був у шаблістки Ольги Харлан та майстрині шпаги Яни Шемякіної. Зробивши манікюр у кольорах українського прапора, українки зробили усе, аби на церемонії нагородження ці синьо-жовті кольори були у центрі уваги усіх тих, хто прийшов на трибуни Академії тенісу.

Ми вже писали про те, як чітко і надійно Ольга Харлан захистила свій титул чемпіонки світу, поклавши до своєї скарбнички четверте “золото” чемпіонатів світу. А ось після поєдинків Яни Шемякіної у наставника збірної Андрія Орликовського точно додалося сивини. Одна з перших його учениць, яку у Лондоні-2012 він привів до олімпійської перемоги, навіть після річної відпустки не зраджує своїх принципів — до останньої миті лоскотати нер­ви своїм тренерам і уболівальникам. Уже у другому колі плей-оф турнірна сітка приготувала українкам неприємний сюрприз, звівши на одній доріжці двох давніх подруг по команді Шемякіну та Олену Кривицьку. Успішно розшифровуючи задуми суперниці, дівчата в основний час так і не вирішили, хто на цей момент найсильніша — 13:13. Жереб віддав пріоритет тернополянці. Але секундомір, який відстукував час на користь Кривицької, Яна зупинила стрімкою контратакою — 14:13.

Надто обережно поводилася Яна з молодою японкою Аякою Сімоокавою, яку озброїв фехтувальними знаннями київський фехтмейстер Олександр Горбачук. Протягом двох періодів суперниці так і не відкрили рахунок. Фехтувати почали, коли збігала заключна хвилина поє­динку. Заблокувавши наступ суперниці контратакою (1:0), Яна на момент втратила концентрацію і двічі дозволила суперниці запалити свій “ліхтар” (3:4). Але за 4 сек. до завершення двобою зрівняла рахунок. У доданий час Шемякіна знову змусила тренера схопитися за серце, та промах в атаці швидко ліквідувала повторним уколом — 5:4. А коли японка кинулася надолужувати згаяне, клинок Яни обірвав цю атаку на півшляху — 6:4. За подібним сценарієм розгорталася боротьба у чвертьфіналі проти Кон Ваньмай з Гонконгу. Другий період суперниці розписали 1:1. За півхвилини до завершення двобою 20-річне гонконгівське дарування, яке у попередніх колах вибило з боротьби не одну зірку сучасного фехтування, вирвалося у лідери — 7:6. Це стало останньою краплею невичерпного терпіння Шемякіної. За лічені секунди вона зрівняла рахунок, а згодом поспішила завершити цей поєдинок на свою користь — 9:8.

У півфіналі, аби не доводити непрості стосунки на доріжці до овертайму, другий номер світового рейтингу Роселла Ф’ямінго з притаманним усім італійцям темпераментом з перших секунд розпочала пресингувати львів’янку. І зітхнула з полегшенням лише тоді, коли на перерву після другого періоду пішла із солідним запасом — 10:7. Та Яна нікому не дарує перемог. Суддя зупинила суперниць, коли на табло палало 12:12, оголосила про пріо­ритет Шемякіної і з напруженням чекала на розв’язку цієї безкомпромісної дуелі. Опонентки одночасно запалили світло своїх “ліхтарів”, а потім так само одночасно схибили в атаці. Першою схаменулася італійка, яка втретє у цьому поєдинку завдала повторного уколу. Цей “реміз” став переможним.

Через півгодини Ф’ямінго святкувала уже “золоту” перемогу над олімпійською чемпіонкою Пекіна і срібною призеркою олімпійського Лондона німкенею Бріттою Хайдеман (15:11). 16-ою завершила чемпіонат 22-річна киянка Фейбі Джоан Бейжура. Не встояла вона лише перед досвідом лідерки світового рейтингу угорки Емілі Сас, хоча у першій половині поєдинку добряче попсувала їй нерви — 9:15. Саме Сас уже у першому колі “олімпійки” вибила з боротьби львів’янку Анфісу Почкалову — 15:12.

За крок від подіуму зупинився україн­ський шпажист Богдан Нікішин. 34-річний дніпропетровець у найкращій своїй манері переміг чемпіона світу-2011 італійця Паоло Піццо — 15:8. А ось у чвертьфіналі проти маловідомого Пака Кена Ду, який в табелі про фехтувальні ранги посідає скромне 27-ме місце, виявився безсилим. 30-річний кореєць, вертлявий і невисокий на зріст, не давав суперникам ні секунди перепочинку і жалив вістрям свого клинка, варто тим було хоч на мить втратити концентрацію. Віддавши на самому початку двобою Паку два уколи, Нікішин таки зумів його наздог­нати (11:11), а ось усі спроби вирватися вперед завершувалися фіаско — 13:15. Не встояв перед шпажними піруетами корейця і чемпіон світу-2007 Енріко Гароццо з Італії (10:15), і лише у фіналі в останній момент встиг утекти від корейського покарання темношкірий довгань Ульріх Робейрі з донедавна непереможеної французької команди-мрії (12:15).

На сьомій позиції завершила чемпіонат рапіристка Ольга Лелейко. Киянці не вистачило сил, щоб дотиснути Інес Боубакрі з Тунісу (12:13). Львів’янка Олександра?Сенюта?фінішувала

39-ою. У чоловічій рапірі найкращим серед українців був Володимир Колтиго, який зупинився на 26-й позиції.

А тим часом...

У командному турнірі шаблісток Ольга Харлан, Аліна Комащук, Ольга Жовнір та Олена Вороніна у півфіналі одним ударом поступилися збірній США (44:45). А у зустрічі за третє місце в заключній міні-дуелі Харлан, завдавши десяти ударів Роселлі Грегоріо, принесла команді “бронзу” (45:42)!

Схожі новини