Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівська презентація на європейських килимах

На першості Європи з боротьби Україну представлятимуть п’ять львів’янок

На кону першості України з боротьби серед юніорів, яка завершилась у Харкові, були не лише медалі. На килимах місцевого палацу спорту «Локомотив» борці та борчині розіграли також путівки до Катовіце та Загреба. Польське місто прийматиме молодіжну першість Європи вже у травні. А Хорватія стане ареною планетарного чемпіонату наприкінці літа. Львів’янки, як і годиться, були попереду всієї країни: вони забронювали собі п’ять квитків з восьми можливих.

У вазі до 48 кг Україну на борцівській європершості презентуватиме Богдана Ящук,у колекції якої уже є нагороди дорослих змагань. У фінальній сутичці проти донеччанки Тетяни Корнєєвої підопічна Андрія Пістуна лише одного разу дозволила собі схибити — 1:2. Та швидко виправила помилку: провівши кидок через спину, львів’янка впевнено зафіксувала туше. Не стала відкладати перемогу в довгу шухляду і Лілія Горішна (до 51 кг). Володарка Кубка України-2013 не дозволила своїй молодшій, але не менш досвідченій колезі — чинній чемпіонці світу серед кадетів Олені Кремзер — виконати жодної результативної дії. Уже у першому періоді суддя показав 11:0 на користь вихованки Олександра та Володимира Раковських.

За таким же сценарієм розгорталась вирішальна сутичка у вазі до 55 кг. Тетяна Кіт вийшла з тіні травм і невдач і на весь голос нагадала про себе. Захист полтавчанки Аліни Кравченко учениця Олега Сазонова та Львівського училища фізкультури розбила у лічені хвилини — 10:0. Бронзову нагороду у цій категорії приміряла Ірина Остапук.

У категорії до 59 кг за місце у збірній змагалися дві рівноцінні майстрині боротьби — львів’янка Оксана Гергель та новоспечена майстер спорту міжнародного класу Тетяна Омельченко з Кривого Рогу, яка не так давно святкувала перемогу на Гран-прі Франції. Цього разу вже у першому періоді вихованка Андрія Пістуна продемонструвала свої претензії на перемогу: трибальний кидок через спину дозволив їй вийти вперед (4:1) і другий період спокійно відпрацювати на контратаках — 8:2. Дві бронзові медалі також поїхали до Львова у валізах Євгенії Гончарук та Вікторії Лукінської.

Львівським видався фінал у вазі до 67 кг. Цього разу більш успішною була Наталія Мазур, яка навчається боротьби під керівництвом братів Раковських. Наталія вирвала перемогу у Софії Боднар — 6:3. Свій бронзовий внесок до львівської скарбнички зробила і Анастасія Ямнюк, яка боролась у найлегшій ваговій категорії.

«Загальний рівень цієї першості країни я не назвав би високим. Але водночас боротьба лідерів заслуговує на компліменти, — прокоментував заслужений тренер України Андрій Пістун. — Кожна з переможниць цього юнацького чемпіонату має всі підстави розраховувати на медалі чемпіонату Європи. Гадаю, у Катовіце наші дівчата змагатимуться за перемогу і в загальнокомандному заліку. Суперниці у них давні і принципові — росіянки. Тож боротьба обіцяє бути видовищною».

Схожі новини