Передплата 2024 ВЗ

Ані дня без нагород!

На чемпіонаті світу з легкої атлетики українці здобули три медалі

У Сопоті на «Ерго Арені» останні комплекти нагород чемпіонату світу з легкої атлетики у приміщенні відшукали своїх власників. Місце на п’єдесталі пошани знайшлося і для українських атлетів. З однією срібною та двома бронзовими медалями українська збірна посіла 19-те місце у загальнокомандному заліку. Перемогу ж, приправлену у заключний день світовим рекордом, святкували американці (8-2-2).

Потрійні клопоти і розчарування

По рекорд, щоправда, націо­нального значення, у потрійному стрибку їхала до Польщі Ольга Саладуха. На чемпіонаті України донеччанка повторила найкращий результат сезону у світі — 14,65 м — і мала усі підстави на головному старті зимового сезону стрибати ще далі. Але полетіти хоча б на звичні метри підопічній Анатолія Бойка не вдалося. Найкращий результат Саладухи у четвертій спробі — скромні як для неї 14,45 м — став у підсумку “срібним”. Направду золотим для росіянки Катерини Конєвоїстав один сантиметр: 14,46 м, показані нею у другій спробі, так і залишилися неперевершеними. Низькі результати учасниць чемпіонату у потрійному стрибку Ольга Саладуха пояснила нездатністю призвичаїтися до помосту. “Це був, мабуть, найменш результативний чемпіонат світу за всю історію, — розповіла вона в інтерв’ю Федерації легкої атлетики Украї­ни. — Жодна з учасниць не змогла впоратися з сектором, хоча всі ми були готові. І результати протягом сезону це показали. Два роки я встановлювала національні рекорди. І не приховуватиму, що хотіла продовжити цю традицію: до Сопота їхала за “золотом” і рекордом. Прикро ще й те, що програла лише один сантиметр. У мене те ж саме було на Олімпійських іграх, коли цього сантиметра не вистачило до “срібла”. Зараз — до перемоги. Усе було в моїх руках, але я випустила свій шанс”.

«Бронза» пам’яті тренера

Якщо для Олі “срібло” — перша в її домашній скарбничці медаль зимового чемпіонату світу — стало розчаруванням, то дебютна “бронза” і новий особистий рекорд, 4724 очки, багатоборці Аліні Федоровійпринесли тільки позитивні емоції. Минулий сезон Аліна відчайдушно боролася з травмами. А тепер кинула виклик суперницям. Обійти українку зуміли лише Надін Броерсенз Нідерландів, якій для перемоги знадобилося показати найкращий результат сезону в світі — 4830 очок, таканадкаБріан Тісен-Ітонз новим національним рекордом — 4768 очок. “Я хочу присвятити цю медаль моє­му першому тренерові, Миколі Новосьолову, — зізналася Аліна в інтерв’ю ФЛАУ. — Він пішов з життя два роки тому. Думаю, зараз би тренер радів і пишався мною. Ця “бронза” далася мені дуже нелегко: виступати довелося з температурою, наприкінці минулого року тренуватися заважала травма, потім був складний відбір на чемпіонат світу. На щастя, попри всі негаразди я потрапила до трійки найсильніших”. Чинна чемпіонка світу з семиборства Ганна Мельниченко зупинилася на сьомій позиції (4587 очок).

Сімейну скарбничку американо-канадської родини Ітонів медаллю найвищого ґатунку поповнив титулований багатоборець Ештон Ітон(6632 очки). Наш Олексій Касьянов, який ще кілька місяців тому через травму стопи і не мріяв про участь у чемпіонаті світу, посів високе п’яте місце (6176).

Проценко — на висоті

“Бронза” стала ключиком, яка відчинила двері до світової еліти стрибунів у висоту передАндрієм Проценком. На початку сезону у Львові херсонець підняв планку на рекордну для себе висоту — 2,33 м. І на цьому не зупинився. У Сопоті він звернув на себе увагу не так хорошою технікою, як холодним розумом і вмінням боротися до кінця, чіпляючись за найтоншу стеблинку. Вихованець Геннадія Зуєва не склав зброї, коли на висоті 2,32 м вскочив лише до останнього вагона потяга, що прямував до п’єдесталу пошани, і не опустив рук, збивши планку на 2,34 м.

Четверта позиція не задовольняла амбітного стрибуна аж ніяк. Щоб обійти американця Еріка Кіньярда, який до того часу дозволив собі помилитися лишень одного разу (на 2,32 м), стрибун із Херсона переніс дві наступні спроби на 2 см вище. І під овації трибун здолав нову для себе висоту — 2,36 м. Цей результат залишився недосяжним для Кіньярда. Росіянин Іван Ухов, який у цьому сезоні дивував стрибками на 2,42 м, лише з третьої спроби наважився на 2,38 м і застрибнув на другу сходинку п’єдесталу. Ну а чемпіонський титул нарешті дістався катарцю Мутазу Ессі Баршиму, який з притаманною лише йому котячою грацією усі висоти брав з першої спроби.

У бігу на 800 м чернівчанка Наталія Лупуприйшла до фінішу п’ятою (2.01,17). “Золото” у цій дисципліні приміряла американка Шанель Прайз(2.00,09). Шостим фінішував український квартет в естафеті 4х400 м. Віталій Бутрим, Євген Гуцол, Дмитро Бікулові Данило Даниленкозупинили секундомір на 3.08,79. Головними ньюзмейкерами чемпіонату сповна відчули себе американці, які стали авторами нового світового рекорду — 3.02,13.

Схожі новини