Передплата 2024 ВЗ

На своїй першій Олімпіаді Цупер стрибала за Україну...

На п’ятій фристайлістка нарешті виграла «золото» – але для Білорусі

Фінал із повітряної акробатики у жіночому фристайлі виграла на Олімпіаді в Сочі українка з білоруським паспортом Алла Цупер. Найвищий титул 34-річній рівенчанці підкорився з… п’ятої спроби. Після своєї четвертої Олімпіади Алла встигла завершити кар’єру. Але на новій батьківщині тренери не хотіли відпускати талановиту вихованку, вірили в її зірку і таки зуміли переконати, що у День всіх закоханих на сніжному трампліні у Сочі на неї і досі чекає найбільша любов її життя — фристайл... Алла повірила і, відкинувши сумніви, вийшла на старт.

Пірует для Білорусі

Свій амплітудний бекфул-фул-фул (коефіцієнт складності 4,050) з упевненим приземленням Алла виконала у фіналі першою. Суперниці напружилися: 98,01 бала — це не межа для мрій, але щоб перестрибнути Цупер, потрібно з такою ж філігранністю здивувати суддів захмарною складністю. Така складність була козирем у рукаві олімпійської чемпіонки Ванкувера-2010 Лідії Лассіли. Зазвичай саме на суперфінал лідери притримують свої дивовижні «заначки»: у разі успіху складні піруети будуть на вагу «золота». Однак то був не її день: Викрутивши потрійне сальто з чотирма піруетами (коефіцієнт 4,425), австралійка впала на приземленні (72,12 бала). Цей стрибок, на який зазвичай наважуються лише чоловіки, приніс Лассілі «бронзу».

У гру «пан або пропав» вирішила зіграти і лідер загального заліку Кубка світу 31-річна Ніна Лі, яка також заявила стрибок з коефіцієнтом 4,425. Для дворазової срібної призерки Олімпійських ігор (2006, 2010), яка приїхала у Сочі на свою четверту і, можливо, останню, Білу Олімпіаду, це була єдина формула перемоги. Але і вона не спрацювала: Лі виявилася четвертою зайвою на п’єдесталі.

Для олімпійської перемоги чемпіонці світу Сюй Ментао з Китаю потрібно було одне — чисте приземлення (коефіцієнт складності 4,175 і висока надійність її стрибка у цій ситуації працювали на неї). Та потенційне «золото» стало заважким тягарем. У момент приземлення китаянка торкнулася снігу рукою і тим підписала собі «срібний» вирок (83,50 бали).

Пенсія для молодих

Свій перший олімпійський досвід Алла Цупер здобула у Нагано-1998 під прапором України — і відразу стала п’ятою. «На дебютній Олімпіаді в Нагано після першої спроби я посідала друге місце, але втриматися на п’єдесталі так і не змогла, опустилась на п’яту позицію, — розповіла Алла в інтерв’ю білоруському виданню «Пресбол». — Від мене, звичайно, після грандіозного початку очікували більшого. Пам’ятаю, головний тренер збірної з фристайлу Костянтин Данилов тоді сказав: «Не буде з вас ніякого толку. Потрібно молодь набирати». Хоча, зрештою, ветеранами на той момент ми не були. Кожен з членів олімпійської збірної зразка 1998 року по-своєму відреагував на цю заяву. Ольга Юнчик, посилаючись на травму, покинула великий спорт. Юля Клюкова пішла зі збірної і тепер, як мені відомо, працює в Івано-Франківську. Я поїхала у Білорусь, де фристайлу приділяють багато уваги… Будучи членом української збірної, я змушена була сидіти, очікуючи на великі турніри — чемпіонати світу і Олімпійські ігри. Це відбивалося на результатах. У фристайлі, як і в інших видах спорту, потрібно постійно «світитися» на змаганнях. В іншому випадку судді, які і так страждають на синдром необ’єктивності, сприйматимуть тебе як туриста. Потрапивши до збірної Білорусі, я миттєво відчула різницю: стала частим гостем на різноманітних міжнародних турнірах, набула досвіду, а з ним і упевненості у власних силах. Мене часто запитують, що дала мені Білорусь. Я відповідаю: вона навчила мене перемагати. Не шкодую, що переїхала сюди. Ось тільки сумую за сім’єю, яка залишилася у Рівному».

Найкращих зі збірної України виштовхали...

Жодна з представниць Украї­ни не пройшла у Сочі кваліфікації: Ольга Полюк, Анастасія Новосад та Надія Мохнатська посіли місця з 15-го по 17-те відповідно. А срібна призерка Кубка світу-2013 у Буковелі Надія Діденко змушена була знятися зі змагань. Кожна з цих дівчат — потенційна чемпіонка. Просто з того часу, як наша спортивна еліта почала у себе на батьківщині почуватися зайвою, майже нічого не змінилося. Підготовка наших майстрів фристайлу до Сочі базувалася не на обсягах і інтенсивності, а на скандалах і з’ясуваннях стосунків керівництва збірної зі спортсменами. Керівники, захлинувшись у дріб’язкових амбіціях, забули, що це вони працюють на спортсменів, а не навпаки. У підсумку за півроку до Білої Олімпіади зі збірної виштовхали у спину двох найдосвідченіших майстрів — Станіслава Кравчука і Енвера Аблаєва. До того ж Ользі Волковій, яка минулого сезону принесла Україні першу нагороду чемпіонату світу з фристайлу («бронза»), також ненав’язливо показали на двері...

Схожі новини