Передплата 2024 ВЗ

«Гондони у футбол не грають!»

Головний тренер «Волині» Віталій Кварцяний «перевиховує» своїх футболістів відбірними матюками. А ще є прихильником диктаторів Лукашенка і Сталіна

Легенди ходять про специфічну поведінку президента і головного тренера луцької «Волині», а віднедавна ще й голови Волинської обласної федерації футболу Віталія Кварцяного. «Тренер-мат» — так поза очі називають цього харизматичного (серед його вихованців — Анатолій Тимощук, Олег Лужний, Євген Хачеріді, Марко Девіч, В’ячеслав Шевчук, Папа Гуйє, Василь Сачко), але водночас і хамовитого фахівця. Нецензурні «перли», грубі образи від нього чули арбітри, журналісти. А футболісти — і поготів. Дісталося їм від Кварцяного по самісіньку зав’язку після програного (1:4) домашнього матчу київському «Динамо». Брудну лайку свого тренера (вона дуже схожа на голос Кварцяного) у роздягальні записав на телефон і скинув в Інтернет один із гравців «Волині» (кажуть, це міг зробити румунський легіонер Флорентін Матей). Видно, несила було терпіти…

Лексика Кварцяного і смислові акценти під час «розгону» гравцям дають підстави говорити про нього як людину, позбавлену елементарної культури і такту. Більше того — про прояви нетерпимості, расизму, з якими так серйозно нині борються у футболі. Зреш­тою, про… політичне невігластво.

Цитуємо окремі уривки з «виховної» бесіди Віталія Кварцяного у роздягальні своєї команди.

На адресу Матея (Румунія): «А ти чого не грав? Ти, Матей, б***ь, румунський Пеле. Хай твій агент привезе гроші і п***й звідси н***й. Ще раз таке викинеш, я тебе повішу тут у роздягальні. Чого дуркуєш, чучело ти го­роднє…».

На адресу Редвана Мемешева (Україна) — того, який забив два голи у переможному матчі з «Шахтарем»: «Ти як прийшов, так і підеш у свою не «Кримтеплицю», а «Північну теплицю». Туди, на острів Шмідта. Чурбан неотесаний! Ходить, усміхається, ні концентрації, нічого. Зараз подзвоню Ковальцю і скажу, що н***р тебе брати (у молодіжну збірну). У тебе мозгів нема». Телеглядачі, які дивилися цей матч, чули, як в ефір прорвався ще один «епітет» Кварцяного у бік Мемешева: «Колхознік йоб…ий!».

На адресу Еріка Бікфалві (Румунія) Кварцяний сказав: «Нехай твоя Клава не пише більше листів, що тобі чогось не платять. Ти так граєш, що ти повинен платити клубу. Зрозумів мене, хитрожо**й?».

На адресу Лопеса Рамона (Бразилія): «Цей з дискотек не вилазить. Це п’янь б***ь болотна, голуба чи ще якась там».

На адресу Дмитра Нем­чанінова (Україна): «А ти чого, пропав? Гол забив з переляку і вср**ся, і тебе нема…Ти ще раз рот відкриєш, я тобі голову відірву на**й».

На адресу ще одного гравця «Волині»: «Ти, йо… твою мать, тупий. Ти будеш у мене пити ослячу сечу».

Не добирав Кварцяний слів загалом на адресу всієї команди, гравців якої називав «гон…ами» — «Гон**ни не можуть грати у футбол. Г****ни можуть грати на гітарі і на скрипці».

Із затяжного спічу тренера також можна було дізнатися, що у футболі він сповідує жорсткі єдиноборства: «Ви з «Динамо» грали! Ви, пам’ятники йоб*****і! Чи зуб кому-небудь вибили? Ні х**я! Команда 4:1 програла, а всі сидять, ще краватки собі на­дягніть. Та ви клоуни!».

Перейшов усякі межі Кварцяний, вдарившись у «геополітику»: «Я такого не бачив. Європа, бл*дь, свобода і демократія. Я за Лукашенка і за Сталіна!».

Це не перший подібний вибрик імпульсивного тренера. Ще у той час, коли у «Волині» грав Марко Девіч та інші балканські легіонери, Кварцяний після одного з невдалих матчів шкодував, що «американоси»… не до кінця розбомбили Сербію. Після цього була нота протесту посольства Сербії. Головного тренера «Волині» оштрафували на 14 тисяч доларів…

Був випадок, коли Кварцяний побився зі своїми гравцями у літаку. Через диктаторські методи роботи його відставки вимагали футболісти запорізького «Металурга». Відомий форвард Олексій Бєлік скаржився журналістам: «Чого мене може навчити тренер, який із десяти слів вживає вісім матюків? Про що мені з ним говорити? Вам, журналістам, може бути весело, коли він щось двічі на тиждень бовкне. А мені не смішно чути від нього нісенітниці щоденно. Інколи складається враження, що це просто нездорова людина».

Колишні гравці «Волині» розповідали авторові цих рядків про нестандартні методи навчально-тренувальної і виховної роботи Кварцяного. Траплялося, запускав у них пластиковими пляшками з водою і бутсами. «Щоб підняти бойовий дух» у команді, купував стос книжок «Як гартувалася сталь» і змушував футболістів читати про геройство Павки Корчагіна. Закликаючи підлеглих, зокрема іноземних футболістів, дати бій суперникам, імітував героїзм, який вони повинні проявити: змушував свого помічника з мітлою імітувати фашиста з автоматом, а сам, «як Олександр Матросов», кидався на «амбразуру». Бувало, заходив у роздягальню з вівчаркою, кидав на підлогу м’яч і спускав поводок. Футболісти кидалися в різні боки, коли собака ганяв по залу і шматував шкіряну кулю. «Ось так і ви на полі повинні рвати і метати!» — чулося від головного тренера…

P.S. «Високий Замок» звернувся до Віталія Кварцяного з проханням прокоментувати свою поведінку. Почувши, про що йдеться, головний тренер «Волині» кинув трубку. Своєю чергою, у прес-службі клубу «ВЗ» відповіли, що «не можуть коментувати всяку інформацію з Інтернету сумнівного походження».