Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Через «завждивірних» можуть дискваліфікувати «Арену Львів»

А збірна України ризикує залишитися без підтримки глядачів у харківському матчі з поляками

На Львів, якому віддають належне за фантастичну підтримку національної команди з футболу, тепер озлобилася вся Україна. Через недостойну поведінку радикальних галицьких уболівальників під час матчу із Сан­Марино на «синьо­жовтих» чекають жорсткі санкції. ФІФА розпочала дисциплінарне провадження за подіями на стадіоні «Арена Львів» 6 вересня. Того вечора, крім зливи голів, інспектор з відомства Блаттера бачив гучні вибухи петард, запалені фаєри, димові завіси, кинуті на газон сторонні предмети, банери підозрілого змісту, танці під провокаційне: «Хто не скаче ­ той…». Тобто те, що за правилами поведінки на стадіонах робити заборонено. Кажуть, у рапорті представника ФІФА є згадка про якусь нацистську символіку…

Найвища футбольна інстанція планети збирається дати принципову оцінку цим подіям. Серед варіантів санкцій — заборона глядачам відвідувати наступний матч у Харкові, де підопічні Михайла Фоменка гратимуть архіважливий матч з поляками. Федерацію футболу України можуть оштрафувати щонайменше на 30 тис. швейцарських франків. А на додачу — дискваліфікувати львівський євро­стадіон. А це означало б хрест на візитах збірної у місто Лева. І ще сумнішу долю його малозадіяної арени…

У газетному звіті про переможний поєдинок із санмаринцями кореспондент «Високого Замку» писав:

«Фанівський сектор під північним монітором­таблом був найбільш активним на матчі. Звідти звучали знайомі і нові гасла, було багато протестних банерів — проти Митного­Радянського союзів, на підтримку УПА, проти ув’язнення Павличенків. Але багато в чому цей сектор, основу якого становили члени ГО «Завжди вірні», передавав куті меду. Точніше, у бочку з медом вкидав не одну ложку дьогтю. Насамперед своїми піротехнічними «салютами», які заборонені на стадіо­ні. Інколи їхні «привіти» національній збірній виглядали як канонада. Вона не тільки залякала санмаринського голкіпера, а й неабияк стривожила організаторів матчу. Було побоювання, що через неконтрольовану радість фанів поєдинок можуть припинити, а збірну — покарати. Ото був би «подарунок», якби ФІФА через глядацький неадекват зарахувала «синьо­жовтим» технічну поразку!».

На жаль, наші побоювання частково справдилися…

У штаб­квартирі ФІФА не церемоняться, коли йдеться про випади агресії на футбольному полі. Не думають пробачати і українцям. Не так давно поплатилося за расистські вигуки своїх уболівальників київське «Динамо» ­ матч з казахським «Актобе» відбувався при порожніх трибунах. Тепер, схоже, за нестриманість уболівальників доведеться розплачуватися нашій «дрім­тім». Відсутність такої потрібної їй підтримки може дорого кош­тувати — без неї путівку у Бразилії добувати буде значно тяжче…

У цій ситуації є багато запитань до персоналу «Арени Львів». На совісті її стюардів — поява на трибунах глядачів з петардами. Як можна було їх не помітити — це ж не макове зерно?

Ще одне питання. Кільканадцять разів диктор стадіону попереджав, що за хуліганами ведеться відео­

спостереження, що їх неодмінно ідентифікують і покарають. Чи покарали? За нашими даними, жодного з надто буйних глядачів до відповідальності не притягли. Це загрожує небезпечними фаєр­шоу у майбутньому. І ще більшими санкціями.

Найприкріше, що вини за собою не відчувають організатори ГО «Завжди вірні» ­ саме члени цієї організації становили основу проблемного фан­сектору. Вони і далі вважають себе героями, а погрози ФІФА — несерйозними. Це про таких харківський губернатор Добкін (теж, до речі, неадекватний чоловік) казав: «ПатриЕты хреновы!».

Коментар для «ВЗ»

Тарас ПАВЛІВ, голова громадської організації «Завжди вірні»

Чи відчуваємо ми відповідальність за події на трибунах? Не бачу у них нічого страшного. Те, що там відбувалося, — частина нашої підтримки. Таке саме було недавно і у Києві. Але чомусь «наїжд­жають» тільки на Львів. Мабуть, це вигідно нашій Федерації. Подивіться в Інтернеті: всі кажуть про те, що найкращу атмосферу збірній створюють саме у Львові…

Кажете, можуть дискваліфікувати львівський стадіон? Не переживайте за цю проблему — ми вболіваємо всюди, в тому числі у Києві, Харкові.

Вболівали за наших футболістів так, як вміємо. Ми ­ найкращі фанати, як мінімум, в Україні. Наш принцип — яскрава підтримка команди. Таким він і залишиться, незважаючи ні на що.

А тим часом...

Контрольно­дисициплінарний комітет ФФУ оштрафував львівські «Карпати» на 150 тис. грн. “за прояви неонацизму та расизму з боку фанатів” у матчі цього клубу проти донецького «Металурга» 20 липня 2013 р.

Схожі новини