Передплата 2024 «Добрий господар»

З індивідуальної «бронзи» викували командну перемогу

Українські борчині – знову найкращі в Європі

Чемпіонат Європи з вільної та жіночої боротьби, що завершився у Тбілісі, вкотре довів: Україна сильна, перш за все, командою. На грузинських килимах наші дівчата вибороли шість нагород, з яких одна золота і п’ять бронзових, і в загальнокомандному заліку підтвердили звання найкращої збірної континенту (52 бали). Українські борці, відзначившись «золотом», «сріблом» і двома бронзовими нагородами, командою посіли третє місце.

У заключні ДНІ континентальної першості фурор зчинила Аліна Стадник-Махиня (до 67 кг). Уже у першій сутичці з чинною на той час чемпіонкою Європи — росіянкою Світланою Бабушкіною — донеччанка спокійно і методично набирала необхідні для перемоги бали — 1:2, 2:0, 4:0. Безсилою проти Стадник виявилася і білоруска Галина Левченко (2:1, 3:0). Та навіть полячка Дарина-Урсула Осока, яка перемогла українку на Гран-прі Києва, у Тбілісі не спромоглася записати на свій рахунок жодного бала (3:0, 4:0). На київському турнірі красивою перемогою у категорії до 63 кг здивувала усіх ізраїльтянка Ілана Кратіш, яка є частою гостею на тренуваннях львівських борчинь. Хороші тренувальні спаринги дозволили представниці Ізраїлю дійти до фіналу, де її, притиснувши лопатками до килима, зупинила Аліна Стадник.

Найвищі цілі ставила перед собою і львів’янка Ірина Гусяк (до 55 кг). Дебютантка чемпіо-нату Європи на старті чемпіо-нату здобула беззаперечну перемогу над француженкою Аурель Бассе (2:1, 6:0) та срібною призеркою першості світу Заліною Седаковою з Білорусі (1:0, 5:0). У своїй найкращій манері вихованка Ореста Скобельського розпочала боротьбу проти Марії Преволоракі, серед досягнень якої є «бронза» чемпіонату планети. 2:0 у першому періоді на користь львів’янки давали небезпідставну надію на фінал. Однак у другій двохвилинці Преволоракі зуміла повернути змагальний сюжет на свою користь: суддя змушений був зафіксувати туше. У малому фіналі «бронзу» українці віддала полячка Катаржина Кравчик (6:0, 3:1).

Минулорічний титул чемпіонки Європи не зуміла відстоя-ти Ганна Василенко. Щоправда, у столиці Грузії запоріжанка вийшла підкорювати європейську вершину в іншій ваговій категорії — до 63 кг (торік Василенко боролася у 59 кг). Українка упевнено здолала бар’єри угорки Фрузсіни Форго (2:0, 8:0) та росіянки Інни Таржукової (0:4, 3:3, 5:0). Однак наступна візаві — старожил польської збірної Єва Моніка Міхалік, у колекції якої є два повні комплекти нагород континентального калібру, виявилася Ганні не по зубах — 2:2, 0:3. У «бронзовому» фіналі Василенко на туше перемогла болгарку Еліну Васєву. Володаркою ще однієї «бронзи» стала досвідчена Катерина Бурмістрова (до 72 кг). Уже у першій сутичці титулована сумчанка не встояла проти олімпійської чемпіонки Наталії Воробйової (0:1, 1:3). Однак за кілька годин росіянка стала новою чемпіонкою континенту і дала українці шанс боротися за третє місце. Чим Бурмістрова гідно скористалася: австрійка Марина Гастл (1:0, 1:0) та полячка Аґнєшка Весчек-Кордуз (1:0, 1:1, 3:0) не стали для неї перешкодою.

Багато компліментів у Тбілісі заслужив наш важковаговик Ален Засєєв. У турнірі богатирів (до 120 кг) уродженець Південної Осетії, який виступає під синьо-жовтим прапором, на шляху до фіналу не віддав суперникам жодного очка. Від важкої руки Засєєва «постраждали» молдаванин Олександр Романов (2:1, 4:0), німець Нік Матухін (1:0, 2:0) та юний і талановитий господар килима Гено Петрашвілі (1:0, 3:0). Фінал проти володаря Кубка світу Тахи Агуеля з Туреччини був абсолютно рівним за силами. Лише у третьому періоді турок з мінімальною перевагою зумів захистити свій титул чемпіона Європи (6:0, 0:1, 1:2).

На третю сходинку п’є-десталу пошани піднялися Гія Чихладзе (до 74 кг) та досвідчений Ібрагім Алдатов (до 84 кг). Перший, поступившись у півфіналі призеру лондонської Олімпіади Габору Хатосу з Угорщини (1:0, 0:2, 0:8), за явної переваги відстояв право на «бронзу» у сутичці проти Заура Ефендієва, який презентує Сербію (1:0, 0:3, 6:0). Алдатов же, віддавши першість вірменину Мусі Муртазалієву (0:3, 3:0, 1:2), заради медалі змушений був здолати словака Міхаеля Боднара (5:0, 5:1) та молдаванина П’єтра Янулова (4:0, 4:3).

Схожі новини