Передплата 2025 «Добра кухня»

США розташують в Ізраїлі протиракетний комплекс, — джерело

  • 13.10.2024, 20:10
  • 157

США розгорне в Ізраїлі протиракетний комплекс THAAD, який може перехоплювати балістику поза атмосферою

Фото ілюстративне із Вікіпедії
Фото ілюстративне із Вікіпедії

Міністр оборони США Ллойд Остін дозволив розгорнути в Ізраїлі батарею протиракетного комплексу THAAD і повʼязаного з нею екіпажу американських військовослужбовців.

Комплекс розгорнуть для посилення ізраїльської протиповітряної оборони після атак Ірану на Ізраїль 13 квітня і ще раз 1 жовтня.

«Це частина більших змін, які американські військові здійснили протягом останніх місяців, щоб підтримати оборону Ізраїлю і захистити американців від нападів з боку Ірану і повʼязаних з ним збройних формувань», — йдеться у повідомленні.

Це вже не вперше США розгортають батарею THAAD у регіоні. Президент США Джо Байден наказав військовим розгорнути батарею THAAD на Близькому Сході минулого року після нападів 7 жовтня для захисту американських військ та інтересів у регіоні.

Також Штати розгортали батарею THAAD в Ізраїлі у 2019 році для навчань і комплексних навчань з протиповітряної оборони.

THAAD — протиракетний комплекс рухомого наземного базування для перехоплення балістичних ракет малої та середньої дальності. THAAD є єдиною американською системою, призначеною для перехоплення цілей поза і всередині атмосфери.

Кожен перехоплювач THAAD має радіус дії майже 200 км і використовує технологію, де наближувану загрозу знищує кінетична енергія.