Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Зімбабве хочуть вбити 200 слонів, щоб врятувати людей від голоду

  • 16.09.2024, 20:15
  • 228

У Зімбабве планують вбити 200 слонів та роздати їхнє м’ясо людям, які голодуватимуть через посуху

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

ВЯк пояснив представник уряду країни, це «крок, спрямований на боротьбу зі зростанням чисельності популяції тварин».

У заяві міністра охорони навколишнього середовища Зімбабве вказано, що країна має «більше слонів, ніж потрібно». Тому уряд доручив Управлінню парків і дикої природи Зімбабве (ZimParks) розпочати процес вибракування.

Відтак у країні планують відловити 200 слонів у районах, де вони зіштовхуються з людьми. Зокрема, йдеться про місто Хванге, у якому розташований найбільший природний заповідник Зімбабве.

«Ми обговорюємо з ZimParks і деякими громадами можливість зробити так, як це зробила Намібія: відібрати слонів і мобілізувати жінок, щоб вони могли висушити їхнє м’ясо, упакувати його і забезпечити доставку до громад, які потребують протеїну», — зазначив міністр охорони навколишнього середовища Зімбабве Сіттембісо Ньоні.

У Зімбабве проживають приблизно 100 тисяч слонів — друга за чисельністю популяція у світі після Ботсвани. У Хванге є 65 тисяч тварин, що більш ніж у чотири рази перевищує його місткість.

Востаннє у Зімбабве відстрілювало слонів у 1988 році.

За даними ООН, майже 42% зімбабвійців живуть за межею бідності. Влада країни заявляла, що приблизно 6 мільйонів громадян потребуватимуть продовольчої допомоги у сезон неврожаю — з листопада по березень.

У некомерційному Центрі управління природними ресурсами Зімбабве таке рішення уряду критикують. Зокрема, через шкоду для туристичного сектора.

«Слони приносять більше прибутку живими, ніж мертвими», — наголосили у Центрі.

«Ми показали, що погано зберігаємо природні ресурси, і наш апетит до нечесно здобутого багатства не знає меж, тому це потрібно зупинити, адже це неетично», — зазначив директор Центру Фараї Магуву.

Однак, на думку захисника природи та генерального директора Намібійської екологічної палати Кріса Брауна, слони мають «руйнівний вплив на середовище проживання», якщо їм дозволяти стрімко розмножуватися.

«Вони дійсно завдають шкоди екосистемам і середовищам існування, а також мають величезний вплив на інші види, які є менш знаковими, й тому мають менше значення в очах європоцентричних людей, що сидять у міських кріслах і займаються охороною природи», — переконаний він.

Схожі новини