Передплата 2024 «Добра кухня»

На ліквідацію наслідків ракетного удару 4 вересня — 30 мільйонів гривень. Потреба — щонайменше мільярд

Депутати Львівської міської ради затвердили на сесії програму відновлення будинків

Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук

У четвер, 12 вересня, під час пленарного засідання сесії Львівської міської ради депутати затвердили Програму ліквідації наслідків ракетної атаки, яка відбулася 4 вересня. Програма передбачає виділення з міського бюджету 30 мільйонів гривень, які скерують на різні потреби, а насамперед — протиаварійні роботи у майже двохсот пошкоджених будівель.

Фото автора
Фото автора

Як розповів у коментарі для «ВЗ» депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич, 30 мільйонів — це початкова сума, яку погоджено на комісіях. Цих грошей буде замало, аби покрити усі витрати на відновлення. «Є ще позабюджетні кошти на ремонт та допомогу мешканців з постраждалих будинків — понад 100 мільйонів гривень, — каже депутат. — За попередніми підрахунками, збитки, завдані будівлям від ракетного удару 4 вересня, близько мільярда гривень. Але підрахунки збитків ще тривають».

У Франківському та Залізничному районах пошкоджено 189 будинків, серед яких 19 пам’яток архітектури. Найсерйозніші руйнування зазнав 21 будинок, а 52 квартири стали непридатними для проживання. У Ратуші кажуть, деякі будинки не підлягають відновленню й потребують демонтажу.

Фото автора
Фото автора

Депутат Львівської міської ради Олексій Різник додав: «Сьогодні йдеться про виділення коштів на відновлення історичного середовища, невідкладних протиаварійних та ремонтних робіт у зруйнованих та пошкоджених будинках і будівлях (зокрема, на об'єктах культурної спадщини — пам’ятках архітектури), а також надання матеріальної допомоги постраждалим мешканцям. Виділена на сесії сума включає також тимчасове проживання для мешканців, яких довелось відселити».

Нагадаємо, за оренду квартир мерія обіцяє мешканцям 10−15 тисяч гривень, таких наразі зголосилося двадцять. Люди зараз мешкають у трьох готелях міста та модульному містечку, частина — у родичів.

«Ніхто не має права знищувати людські оселі та відбирати невинні життя. Сьогодні маємо підтримувати кожного, хто втратив своє житло, і зробити все можливе, щоб забезпечити людей новим дахом над головою», — підсумував Олексій Різник.

Фото автора
Фото автора

Нагадаємо, 4 вересня, близько п’ятої години ранку ворог здійснив комбіновану атаку по Львову ракетами та шахедами. Внаслідок атаки загинуло 7 людей, з них 1 дитина. Ще 71 людина потребувала медичної допомоги, з них 10 дітей. Руйнувань зазнали 189 будівель (житлові будинки, 7 закладів освіти, 2 спортивні заклади, 2 медичні установи та 1 заклад культури), що розташовані на вулицях Васильківського, Є.Коновальця, Грюнвальдській, Кокорудзи, Мельника, Антоновича, Єфремова, Художній, Пастернака, Тобілевича, Героїв УПА, Городоцькій, Генерала Чупринки, Квітневій, Авіаційній, Братів Дужих, Братів Климових, Братів Міхновських, Вернигори, Головацького, Голубовича, Декарта, Естонській, Затишній, Залізничній, Каганця, Квітки-Основ'яненка, Кульпарківській, Марка Вовчка, Сорохтея, Сполучній, Стародубській, О. Степанівни, Хотинській, Шараневича, Щекавицькій, Ясній та Чернівецькій. Також пошкоджень зазнав храм ПЦУ св. Юрія Переможця.

Схожі новини