Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна та Ірландія уклали двосторонню безпекову угоду

  • 04.09.2024, 15:15
  • 230

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс підписали двосторонню безпекову угоду у межах першого візиту Саймона Гарріса до Києва

Фото пресслужби Офісу президента України
Фото пресслужби Офісу президента України

Як вказано, від початку повномасштабної війни Ірландія допомогла Україна на 380 мільйонів євро. Цьогоріч країна виділить ще 128 мільйонів євро на нелетальну військову підтримку та щонайменше 40 мільйонів євро на гуманітарну допомогу.

Ірландія надасть Україні системи розмінування та обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, забезпечить постійну підготовку Збройних Сил України через Місію ЄС з військової допомоги (EUMAM) в Україні.

Двостороння угода окреслить гуманітарну допомогу, підтримку щодо відновлення та реалізації реформ, допомогу у притягненні рф до відповідальності, відшкодуванні нею збитків і подальшому посиленню санкційного тиску на Росію.

Також Ірландія продовжить докладати дипломатичних зусиль для імплементації української Формули миру, братиме участь, зокрема в роботі Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

Наразі Україна уклала вже 26 двосторонніх безпекових угод на виконання положень Спільної декларації G7 про підтримку України, яку ухвалили у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Схожі новини