Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Європі ймовірний незвично теплий вересень після літньої спеки

  • 31.08.2024, 15:25
  • 219

На Європу насувається незвичайно теплий початок вересня після літа із аномальною спекою та посухою на південному сході континенту — спека можлива й в Україні

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Зокрема, прогноз Atmospheric G2 вказує, що на початку місяця на материку буде температура на 5−8 градусів вища за 30-річне середнє значення.

Метеоролог з компанії Maxar Technologies зауважив, що особливо тепло буде на півдні Німеччини, Балканах, в Україні та країнах Балтії.

Журналісти пишуть, що глобальне потепління продовжує літню спеку в Європі на вересень та навіть жовтень, що збільшує загрозу екстремальних погодних явищ, таких як повені, сильні шторми та лісові пожежі.

Водночас більш м’які умови також можуть затримати початок опалювального сезону, як у 2023 році.

За даними метеоролога AccuWeather Джейсона Ніколса, у деяких регіонах, зокрема — більшій частині Іспанії, Балкани та Східну Європу, посуха збережеться і у вересні.

На другу половину місяця прогноз невизначений, оскільки він буде залежати від впливу теплого Атлантичного океану і явища Ла-Нінья. Атлантичні температури були близькі до рекордно високих протягом кількох місяців, і історично це зігрівало Європу у вересні.

У матеріалі вказано, що вересень важливий для енерготрейдерів, оскільки контракти на опалювальний сезон укладаються наприкінці місяця.

Як відомо, зростання попиту на охолодження підняло ціни на електроенергію до рекордних значень в Італії в серпні, але зима стане більш серйозним випробуванням для всього регіону.

Схожі новини