Передплата 2024 «Добрий господар»

Операція у курській області залежить від постачання зброї від союзників, — джерело

  • 23.08.2024, 18:15
  • 239

Тиск рф на сході України зростає, тому Україна має швидко досягти більших успіхів у курській області, щоб уповільнити наступ окупантів. Відтак Захід має надати більше зброї та дозволів для її використання

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

Про це пише виконавча директорка Товариства Генрі Джексона, трансатлантичного аналітичного центру з питань зовнішньої політики та національної безпеки Альона Гливко.

Вона наголошує, що операція України у курській області приголомшила росію. Відтак кремль уже готує своє населення до того, що це вторгнення триватиме «місяці».

"І все ж, важливо визнати, що успіх операції у військовому плані все ще дуже сильно висить на волосині. Хоча є свідчення того, що деякі російські війська перекидають з України для протидії вторгненню, наступ Москви на Донбасі не припиняється; місто Нью-Йорк — можна сказати, символічно, враховуючи мляву американську підтримку Києва на початку цього року — впало. Це тривожний знак, оскільки стратегічна диверсія є ключовою метою для України", — йдеться у матеріалі.

«З політичного боку, від успіху цієї операції для Зеленського залежить дуже багато. Це азартна гра з високим ризиком і високою винагородою. Він може спробувати використати захоплених російських призовників як важіль для звільнення українських військовополонених. Що ще важливіше, утримання Курська може відіграти значну роль у наближенні переговорів з Росією», — зазначила авторка.

Усе це акцентує нагальну необхідність для Заходу надати Україні більше зброї та дозволів для її використання. Утримання курська і, можливо, навіть брянська чи бєлгорода пізніше стане вирішальним козирем, якщо це станеться.

«Знову ж таки, це були б здобутки, досягнуті всупереч, а не завдяки підтримці Заходу. Той факт, що вторгнення досі не спонукало такі країни, як Великобританія, санкціонувати подальшу передачу зброї, наприклад, ракет Storm Shadow, викликає подив і розчарування, враховуючи роль Великобританії в тому, що вона задає тон іншим державам НАТО», — йдеться у статті.

Адже Курська операція фатально підірвала аргумент про те, що рф застосує ядерну зброю, якщо буде перетнуто певну межу. Та Захід все ще вагається.

«Тому наступний логічний крок очевидний: Захід має надати Україні більше зброї та дозволів. Якщо Курська операція не досягне своїх цілей, а росія продовжить просуватися в Україні, вона мало що дасть. Дуже багато залежить від найближчих днів. Британія і Захід повинні діяти до того, як можливість буде втрачена», — додає джерело.

Схожі новини