Передплата 2024 «Добрий господар»

Запорізька АЕС перебуває на межі блекауту через російські обстріли, — «Енергоатом»

  • 23.08.2024, 12:55
  • 213

Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту, адже російські обстріли пошкодили зовнішню повітряну лінію, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми для власних потреб

Запорізька АЕС. Фото із сайту Слово і діло
Запорізька АЕС. Фото із сайту Слово і діло

«22 серпня через російські обстріли сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС — Феросплавна», — йдеться у повідомленні «Енергоатома».

Наразі Запорізька АЕС з'єднана із українською енергосистемою лише однією лінією ПЛ-750кВ «Дніпровська». У випадку її пошкодження може виникнути аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива.

«Під „управлінням“ російських загарбників, які перебувають на тимчасово окупованій ЗАЕС, постійно поглиблюється деградація на всіх напрямах експлуатації», — йдеться у повідомленні.

Також відсутність кваліфікованого персоналу та перетворення станції на військову базу ускладнює безаварійну експлуатацію.

У пресслужбі наголосили, що Запорізька АЕС повинна невідкладно перейти під контроль України, а російські військові мають залишити станцію. Це єдиний шлях до відновлення ядерної та радіаційної безпеки в Європі.

Схожі новини