Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленський наполягає на максимальному просуванні ЗСУ у курській області, — джерело

  • 19.08.2024, 09:30
  • 576

Президент України Володимир Зеленський наполягає на максимальному просуванні ЗСУ у курську

Фото ілюстративне AFP
Фото ілюстративне AFP

Про план операції ЗСУ у курський області знали лише президент України Володимир Зеленський, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та кілька комбригів.

Готуючись до операції у курській області, військове керівництво України розглядало кілька варіантів, а саме: удар у брянській області, удар у курській області, комбінований удар у двох регіонах одразу, або ще більший масштаб.

Сирський тримав свої плани в таємниці, поділившись ними лише із вузькою групою генералів та співробітників служб безпеки. З президентом України Володимиром Зеленським він говорив віч-на-віч, без свого штабу.

Більшість інформації армійська розвідка дізнавалася самостійно, а не доручила це Головному управлінню розвідки (ГУР МО України). Розвідувальну агенцію задіяли лише на пізній стадії підготовки операції.

Західні союзники також не знали про те, до чого готувалася Україна. Обмежені комунікації до рівня службової необхідності дозволили ЗСУ розпочати атаку до того, як росіяни зрозуміли що відбувається.

Самі солдати розпочали підозрювати, що відбувається щось серйозне, на початку серпня, коли їм раптово видали спорядження. Зокрема нові каски з вбудованими навушниками, а також нові штурмові гвинтівки. Вони мали навчання на макетах, які, як пізніше зрозуміли, були російськими селами.

Головком Сирський приберіг більшу частину атакувальних сил саме для другої хвилі і, можливо, з цієї причини рф спочатку вважала прорив не надто серйозним.

Схожі новини