Передплата 2024 «Добра кухня»

Міноборони не може повністю забезпечити ЗСУ: заява

  • 05.08.2024, 15:50
  • 245

Міноборони не може повністю забезпечити ЗСУ через постійне оновлення потреб

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

Про це заявив керівник Департаменту політики закупівель Міністерства оборони Гліб Канєвський.

На запитання, чи можна сказати, що ЗСУ забезпечені всім необхідним від Міноборони, він сказав: «Ми не можемо так сказати, поки триває повномасштабне вторгнення. Чому? Тому що потреби Збройних сил України, і у зброї, і в тиловому забезпеченні регулярно оновлюються».

За словами Канєвського, плани закупівель будувати важко, тому що потреби ЗСУ змінюються.

«Чим відрізняється планування до війни й під час війни? До війни плани закупівель, навіть і на три роки намагалися розробляти. Зараз закупівельна система Міноборони працює в зовсім інших умовах. Для вашого розуміння, на початку року була запланована до кінця року одна кількість бронежилетів і шоломів, а станом на зараз вже інша цифра», — пояснив він.

Водночас, додав керівник Департаменту закупівель, відбувається постійне забезпечення потреб, які ЗСУ виставляють Міноборони, тому велике значення має адаптивність до змін.

«Тому, власне, нам і знадобилися дві агенції. Тобто ми створили адаптивну архітектуру закупівель, про що я казав на початку розмови, яка може швидко реагувати на постійні потреби і запити зі сторони Збройних сил України. Як у зброї, так і в тилових закупівлях», — зазначив він.

Як приклад Канєвський назвав харчування ЗСУ. Це «складне, адже роками в цій сфері були гравці з усіма контактами».

«Тому Міністерство та „Державний оператор тилу“ запровадили електронну систему приймання актів, яка називається DOTChain. Тепер військові частини, коли отримують харчування, акти надсилають в електронній формі. ДОТ отримує їх в електронній формі, погоджує, і це все фіксується в електронній системі. Тобто унеможливлюється маніпулювання, махінації з паперами», — підсумував він.

Схожі новини