Передплата 2024 «Добра кухня»

США та росія обмінялися в’язнями: що відомо

  • 02.08.2024, 10:25
  • 373

Переговори про великий обмін тривали понад два роки

Еван Гершакович. Фото Reuters
Еван Гершакович. Фото Reuters

Переговори розпочалися понад два роки тому, ще до затримання журналіста WSJ Евана Гершковича, якого теж повернули у США.

За даними американських посадовців, росіяни були готові до переговорів протягом кількох місяців після затримання американської баскетболістки Бріттні Грайнер в рф у лютому 2022 року.

Вони зверталися до США із пропозицією обміняти Грайнер та колишнього морського піхотинця США Пола Вілана, засудженого у росії за шпигунство, у межах угоди щодо звільнення російського кілера Вадима Красікова. Однак американці не вважали цю пропозицію серйозною, адже Красіков відбував довічне ув’язнення в Німеччині.

На початку року радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван зустрівся зі своїм німецьким колегою Єнсом Плетнером, щоб спробувати з’ясувати, як укласти угоду для звільнення Вілана. Грайнер обміняли в грудні 2022 року на торговця зброєю Віктора Бута.

Державний секретар Ентоні Блінкен також говорив про це з міністеркою закордонних справ Німеччини Аннеленою Бербок у кулуарах зустрічі в Японії 17 квітня 2023 року. Вони запропонували новий поворот — якщо німці звільнять Красікова, то отримають натомість російського опозиціонера Алєксєя Навального.

У березні 2023 року в рф затримали ще одного громадянина США — репортера WSJ Евана Гершковича. У жовтні 2023 року Алсу Курмашеву, російсько-американську журналістку «Радіо Свобода», затримали і врешті-решт заарештували.

Після цього, за даними американського посадовця, Штати зробили росії ще одну пропозицію щодо обміну, яка не включала Красікова. Її не приняли.

Президент США Джо Байден зателефонував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу 16 січня цього року, запросивши його на зустріч у Білому домі, де питання ув’язнених мало бути головним на порядку денному. США і Німеччина досягли попередньої домовленості про угоду, що включала Красікова.

16 лютого 2024 року Навальний помер в арктичній колонії. Так Штати втратили ту частину угоди, яка приваблювала німців.

Навальний помер, коли відбувалася Мюнхенська конференція з безпеки, щорічна зустріч американських і європейських союзників. Там віцепрезидентка Камала Гарріс зустрілася у кулуарах з прем'єр-міністром Словенії Робертом Голобом, щоб переконатися, що словенці виконають свою частину угоди про обмін полоненими. Словенія утримувала двох росіян, засуджених за шпигунство, і США переконували звільнити їх.

Наприкінці квітня Байден надіслав Шольцу листа, в якому описав складну потенційну угоду. У червні Шольц, схоже, був готовий схвалити німецьку частину угоди — Красіков буде звільнений, що дасть старт багатоетапному обміну ув’язненими.

Вашингтон передав свою нову пропозицію Москві, а потім став чекати, після чого з Росії почали надходити обнадійливі сигнали: розпочалися, а потім були прискорені судові процеси над Гершковичем і Курмашевою.

Два тижні тому адміністрація Байдена отримала офіційне повідомлення про те, що рф готова прийняти угоду.

Підготовка до обміну відбувалась навіть тоді, коли політичне майбутнє президента Байдена розвалювалося на очах. Він зателефонував словенському прем'єр-міністру, щоб домовитися про фінальну частину угоди, за кілька годин до того, як 22 липня оприлюднив лист, в якому заявив, що не буде балотуватися на другий термін.

Цього тижня радник Байдена Джейк Салліван зателефонував сім'ям затриманих американців з повідомленням: «Настав час прийти до Білого дому і зустрітися з президентом. У нього є новини».

Відтак президент США Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс зустріли трьох американців, яких рф звільнила в результаті великого та складного обміну ув’язненими.

Літак з репортером Wall Street Journal Еваном Гершковичем, ветераном морської піхоти Полом Віланом і російсько-американською журналісткою Алсу Курмашевою приземлився на авіабазі Ендрюс у Меріленді. Це сталося після того, як їх звільнили в рамках обміну, у якому також брали участь Німеччина, Словенія, Польща та Норвегія.

Владімір Кара-Мурза, власник грін-карти США і критик рф, також звільнений, але вирішив поїхати до Німеччини, за словами радника Білого дому з національної безпеки Джейка Саллівана.

Першим з літака вийшов Вілан, за ним Гершкович, а потім Курмашева. Усі троє обмінялися теплими привітаннями з президентом і віцепрезиденткою, перш ніж їхні родини та друзі зустріли їх обіймами та оплесками.

Разом із членами родин зібралися близько десятка співробітників Wall Street Journal, щоб зустріти свого колегу вдома.

«Найскладніший виклик у цьому випадку був для інших країн, тому що я попросив їх зробити деякі речі, які суперечили їхнім безпосереднім інтересам», — сказав Байден журналістам на злітній смузі.

«І їм було дуже важко це зробити, особливо Німеччині та Словенії. Словенія приєдналася в останню хвилину, і я скажу вам, що (німецький) канцлер був неймовірним», — додав Байден.

Гарріс похвалила Байдена перед журналістами, назвавши цей обмін «надзвичайним свідченням того, як важливо мати президента, який розуміє силу дипломатії».

«Це неймовірний день, я бачу це в сім'ях, в їхніх очах і в їхніх сльозах», — додала вона.

У четвер Туреччина офіційно підтвердила обмін 26 ув’язнених, яких утримували у в’язницях семи різних країн — США, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, рф та білорусі.

російський опозиціонер Алєксєй Навальний, який помер у лютому в колонії, мав бути частиною домовленості Заходу та рф про обмін.

У межах обміну в Німеччині звільнили офіцера ФСБ, убивцю Вадима Красікова, що спричинило розчарування в німецькій прокуратурі. Німецький уряд визнав, що це рішення було ухвалити нелегко.

Схожі новини