Передплата 2024 ВЗ

З України хотіли вивезти трипільську вазу, якій майже 7 тисяч років (ФОТО)

  • 01.08.2024, 18:45
  • 189

Відомо, що стародавню вазу археологічної культури Кукутень-Трипілля доби енеоліту вилучили із міжнародного поштового відправлення

Фото Держмитслужби
Фото Держмитслужби

Про це повідомили у Держмитслужбі.

«За супровідними документами у посилці, яку мешканка Київщини відправила до Швейцарії, прямували одяг та подарунок. Однак під час митного контролю цього відправлення київські митники виявили керамічний виріб з очевидними ознаками старовини, тож скерували його на експертизу до Національного музею історії України», — вказано у повідомленні.

Як повідомили експерти, предмет, наданий на експертизу, — це розписна посудина на піддоні. Подібні вироби характерні для культурної спільності Кукутень-Трипілля доби енеоліту. Специфіка морфології і особливості розпису дають підстави стверджувати про належність посудини до середини V тисячоліття до н.е. Аналогічні за формою та розписом вази походять із поселень в долині Дністра.

Горішній розпис вази — складний сюжет у вигляді стилізованих змій, а нижній — півовальних дуг. Ваза складається зі склеєних керамічних фрагментів, на автентичність яких вказує рівень збереженості, а також аналогії форми і розпису. Попри сучасне втручання, ваза має автентичну складову, яка є предметом археології та має культурну цінність.

Митникам не надали дозвільних документів на вивезення культурних цінностей за кордон.

Щодо відправниці Київська митниця склала протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Вазу вилучили.

Схожі новини