Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У росії з в’язниць зникли опозиціонери

  • 31.07.2024, 09:30
  • 260

З російських в’язниць зникли кілька опозиціонерів та противників війни в Україні

Правозахисники вважають, що це свідчить про підготовку до обміну ув’язненими між росією та Заходом.

Про це пише Reuters.

Зокрема, серед тих, кого не можуть відшукати родичі та прихильники, — опозиційний політик Ілля Яшин, правозахисник Олег Орлов та звинувачений у співпраці з іноземними урядами Данило Крінарі.

Також із місць утримання зникли засуджений за «державну зраду» громадянин Німеччини та росії Кевін Лік, опозиційні активістки Лілія Чанишева й Ксенія Фадєєва та антивоєнна художниця Саша Скочиленко.

Правозахисник Іван Павлов, який виїхав із росії й нині перебуває у Празі, вважає, що це може бути «добрим знаком». На його думку, російська влада могла зібрати опозиціонерів в одному місці, щоб підготувати до обміну.

Павлов припустив, що ув’язнених доставили до Лефортовської в’язниці у Москві. Та перш ніж відпустити ув’язнених опозиціонерів, їх має офіційно помилувати глава росії володимир путін.

Reuters зазначає, що повідомлення про зникнення опозиціонерів надійшло після засудження 19 липня американського журналіста Евана Гершковича, якому присудили 16 років в’язниці за «шпигунство».

У той самий день у росії засудили до 6,5 років позбавлення волі за поширення неправдивої інформації про російську армію журналістку Алсу Курмашеву — громадянку рф та США. І Гершкович, і Курмашева заперечують звинувачення.

За ґратами у росії перебувають багато й інших громадян США, наприклад колишній морський піхотинець Пол Велан, засуджений за шпигунство, або Марк Фогель, якого засудили за зберігання наркотиків.

Схожі новини