Передплата 2024 «Добра кухня»

Mattel зробила незрячу Барбі

  • 23.07.2024, 19:15
  • 226

Незрячу ляльку можна придбати від сьогодні, 23 липня

Незряча Барбі. Фото MATTEL
Незряча Барбі. Фото MATTEL

Аби розробити дизайн нової ляльки, виробник співпрацював з Американським фондом для незрячих (AFB) та Королівським національним інститутом незрячих людей (RNIB).

Барбі продаватимуть із тростиною і темними окулярами. Вона буде вбрана у текстурований одяг, щоб діти з вадами зору могли відчути її вбрання на дотик. Написи на коробці нової Барбі будуть нанесені шрифтом Брайля — рельєфно-крапковим тактильним шрифтом, який використовують для читання та письма незрячі люди.

«Ми дуже задоволені деталями, які були враховані при створенні цієї нової Барбі: тактильним одягом, а також тростиною і сонцезахисними окулярами», — наголосила Деббі Міллер з RNIB.

Телеведуча та активістка з питань інвалідності Люсі Едвардс, яку Mattel залучили до промокампанії, зазначила, що випуск незрячої Барбі багато значитиме для дітей з вадами зору.

«У підлітковому віці я відчувала себе ізольованою через те, що втратила зір і не бачила прикладів для наслідування, схожих на мене. Я соромилася своєї тростини, але знаючи, що у Барбі є тростина, я б зовсім по-іншому ставилася до своєї і відчувала б себе менш самотньою на шляху до прийняття своєї сліпоти», — зазначила Едвардс, яка втратила зір у 17.

За словами Міллер, нова лялька допомагає дітям з вадами зору відчути себе частиною суспільства: «Це визнання того, що не всі можуть добре бачити, що дуже багато значить для незрячих і людей із слабким зором».

Американська компанія Mattel вже кілька років поспіль відходить від стандартних канонів, за якими робили її перші ляльки. Виробник виготовляв ляльки з різними типами фігурами, кольором шкіри, гендерними ідентичностями.

Зокрема, у 2017 році Mattel створив ляльку у хіджабі, прототипом якої стала американська фехтувальниця Ібтіхадж Мухаммад.

У 2020 році компанія представила три нових ляльки з інклюзивної лінійки: із протезом, захворюванням вітиліго та алопецією.

У 2021 році прототипом для Барбі стала народна депутатка та засновниця волонтерського медичного батальйону «Госпітальєри» Яна Зінкевич. Тоді волонтерка та військовослужбовиця наполягла, щоб її лялька була у кріслі колісному.

Минулого року компанія зробила першу ляльку з синдромом Дауна, ляльку, яка носить брекети, і Кена з протезом ноги.

Світ різноманітних ляльок Барбі відображений у стрічці Грети Гервіг «Барбі», яка з`явилася рік тому. У комедійній драмі, що стала великим касовим успіхом та чи не найвдалішою маркетинговою кампанією компанії Mattel, змальовано світ, у якому Барбі можуть мати будь-яку фігуру, колір шкіри та професію.

Закладені у фільм меседжі про свободу самовираження викликали навіть заборони на його прокат у деяких консервативних країнах. Наприклад, в Алжирі «Барбі» заборонили через «загрозу консервативним цінностям». Кувейт пояснив заборону прокату фільму захистом «суспільної етики».

Тим часом міністр культури Лівану звинуватив стрічку у пропаганді гомосексуальності.

Схожі новини