Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові створили Міський центр підтримки родин військовополонених та зниклих безвісти

  • 18.07.2024, 10:20
  • 200

У центрі можна отримати фахову психологічну і юридичну допомогу, консультації та інформацію про різні міські виплати, допомоги і підтримку. Очолила його дружина зниклого безвісти захисника

Фото із сайту Львівської міськради
Фото із сайту Львівської міськради

Наталія, керівниця центру і дружина зниклого безвісти захисника, раніше понад 5 років пропрацювала у Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій. Тепер вона очолила Центр підтримки родин військовополонених та зниклих безвісти.

«14 лютого 2023 року мій чоловік зник безвісти. Був пророблений довгий шлях як в соціальній, так і в психологічній сферах. Я дуже вдячна, що працюю в цьому центрі, тому що це не лише реабілітація людей, які до нас приходять, а також і моя соціально-психологічна реабілітація.

Тут буде і моя допомога, яку я зможу надати, і допомога в роботі з невизначеною втратою, над якою будуть працювати наші психологи. Також це будуть індивідуальні консультації, групові терапії, соціально-психологічна реабілітація. З найближчого, у нас на кінець липня запланована зустріч спільноти дружин загиблих, зараз напрацьовуємо програму зустрічі", — розповіла Наталія Лукашова, керівниця центру.

«Я воював з 2014 року, в Азові - з 2015 року, повномасштабку зустріли в Маріуполі, обороняли Маріуполь три місяці, Азовсталь. Потім за наказом командування здалися в полон. В полоні був чотири місяці в Оленівці, обміняли мене 21 вересня 2022 року. Умови були найгірші, і найстрашніше — нам не давали зв’язок з родиною, ми переживали за те, що думають наші рідні, і це нагнітало найбільше. Тому це дуже важливо, що люди, які опинилися в такій ситуації, можуть звернутися сюди. Тут все відпрацьовано, тут знають кожен крок, і тут гарні психологічна підтримка. Бо ті люди, які тут працюють, теж пройшли через це», — зазначив захисник Руслан Павловський, який завітав у центр.

Важливо, що Центр працює у координації з Західним регіональним центром з питань поводження з військовополоненими.

«У родин військовополонених і зниклих безвісти є дуже багато питань, адже є моменти, які треба вирішити. Це і юридичні, і психологічні, і суто інформаційні питання. І власне відкриттям нашого центру ми хочемо цю нішу заповнити. У нас є професійні психологи, які пройшли спеціальну підготовку у роботі з родинами військовополонених і зниклих безвісти. У нас є досвідчені юристи, які працюють у військовій юриспруденції вже не перший рік.

Проблеми, в основному, базові: як я можу отримати свою ту чи іншу довідку, як я можу отримати свої заслужені виплати і на які я виплати заслуговую, де мені використати мої пільги, що мені пропонує і може дати місто. Але в більшості випадків такі військовослужбовці найперше хвилюються не про себе, а про те, що можуть отримати їхні родини. Адже родини усіх наших захисників і ветеранів мають право на свої окремі допомоги і підтримку як від міста, так і від держави", — підсумував Андрій Жолоб, керівник Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій, ветеран російсько-української війни.

Міський центр підтримки родин військовополонених та зниклих безвісти працює на вул. Генерала Чупринки, 85 за таким графіком: понеділок-четвер: 08:00 — 17:00, п’ятниця: 08:00 — 15:45. Контакти: +38 073 962 83 25, centr. [email protected].

Схожі новини