Передплата 2024 ВЗ

Щоб молодих матерів якомога краще до пологів підготувати

Колись, було це давно, моя бабця Єлизавета розповіла мені, своєму старшому онуку, про обставини народження своєї доньки, моєї майбутньої матері Марії

Бабця була унікальною людиною. У руках цієї невеличкої на зріст тростинки, як її називали найближчі люди, все «горіло». Що таке відпочинок — не знала й не визнавала. Все життя гарувала, і в цьому, як сама ж стверджувала, своє призначення бачила. Вірною своєму життєвому кредо залишилась і під час пологів. Народивши мою майбутню матусю зранку, вона, відлежавшись до обідньої пори на призьбі власної хати, вже після обіду із сапкою в руках рядки буряків на панському полі проріджувала. То сьогодні ми сумніваємось, не до кінця віримо, що колись наші бабусі на такі «подвиги» були здатні. Але ж було. За такою ж приблизно «схемою», як правило, без ускладнень та зайвої метушні, розроджувались і інші сільські жінки.

Як у бабусь, не виходить

А як сьогодні? У першій половині минулого року у пологовому відділенні КНП «Дрогобицька міська лікарня № 1», як розповів нам завідувач відділення Євген Костецький, 317 немовлят народились. Сто одна дитина, це приблизно одна третина народжених у даному пологовому відділенні, на світ Божий з’явилась за допомогою кесаревого розтину. Така ж приблизно статистика була й минулого року. Тоді упродовж другого півріччя в Дрогобичі народилось 284 хлопчиків і дівчаток. Як і рік до того, лікарям у багатьох випадках знову до кесаревого розтину довелось вдатися. У 66 молодих матерів пологи відбулися за допомогою вже традиційного хірургічного втручання. Хоч і сьогодні є сім'ї, в яких батьки виховують по три і більше дітей, абсолютна більшість подружніх пар на такі «рекорди» вже не наважується. Інші цінності, ніж це було колись, домінують у суспільстві. Мало хто сьогодні прагне мати багато дітей. Із цим, звісно ж, потрібно щось робити. Про підвищення народжуваності, створення сприятливих економічних та інших умов для сімей, які хочуть багато дітей мати, найперше держава має подбати. Але не тільки вона. І нам самим, переглянувши свою шкалу цінностей, слід внести корективи, які допоможуть народжувати дітей, якщо не так легко та природно, як це вдавалося нашим бабусям, то, принаймні, з меншими складнощами, ніж це маємо сьогодні.

Коли психологічна підтримка потрібна

Щоб якомога краще підготувати молодих матерів до пологів без ускладнень, у пологовому відділенні КНП «Дрогобицька міська лікарня № 1» проводяться заняття у «Школі молодого батьківства», участь в яких, крім молодих матерів, беруть і їхні чоловіки. Заспокійливі бесіди, відповіді на запитання, створення відповідного психологічного настрою, який, як показує практика, додає позитиву та допомагає молодим жінкам без ускладнень своїх дітей народжувати, як й індивідуальна робота психолога з тими породіллями, які, маючи страх, надмірно хвилюються, дають свій результат. Заняття зазвичай відбуваються двічі на місяць. Упродовж другої половини червня та першої половини липня з подружніми парами, розповівши їм про «деталі» підготовки до майбутніх пологів, зустрілись не лише провідні спеціалісти з пологового відділення, а й вузькопрофільні фахівці з інших підрозділів лікарні. Їх завжди запрошують, коли додаткова консультація потрібна. Під час чергової зустрічі мова йшла, як сказали нам у пологовому, про методи немедикаментозного знеболювання, які дозволяють легше перенести пологи.

Добре, що можна без «подвигів» обходитись

Що таке активне положення породіллі, яке значення масажу під час пологової діяльності, що слід знати про переваги партнерських пологів? На ці запитання доводиться найчастіше відповідати. Бабусь теперішнього покоління, бабусь, коли вони, ще будучи молодими та повними сил, наших майбутніх батьків народжували, такі речі не дуже цікавили. Вони обходились без сьогоднішньої «науки» народження дітей, самі собі непогано давали раду. Так було. Але світ міняється. Добре, що сучасна медицина дозволяє теперішнім молодим матерям сухими виходити з води тоді, коли виникають складнощі під час пологів і що їм сьогодні не потрібно, як це колись нашим бабусям знадобилося, зранку народжувати, а після обіду панське поле обробляти. Можна без «подвигів» обходитись. Але дітей, яким майбутнє належить, народжувати треба.

Схожі новини