Передплата 2024 «Добра кухня»

Зеленський дав інтерв'ю для Bloomberg

  • 04.07.2024, 16:30
  • 406

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю для американського видання Bloomberg, бе розповів про різне. Hromadske зібрали головні заяви глави держави

Про візит Орбана

Зеленський заявив, що приїзд Орбана — це гарний сигнал, адже «це краще, ніж не мати жодного діалогу». Він розповів, що кілька разів намагався зробити стосунки між Угорщиною та Україною «тіснішими».

«Зараз нам це вдалося — у нас відбулася зустріч. Не знаю, чим це завершиться, але це „теплі кроки назустріч один одному“. Я радий, що сьогодні Угорщина вже підтримує Україну на шляху до ЄС», — сказав Зеленський.

Про припинення вогню

Президент вважає, що для припинення вогню потрібен дуже чіткий план, адже росія буде використовувати припинення бойових дій для того, щоби накопичувати техніку на окупованій території. Після цього, за словами Зеленського, росія може зосередити «сильний кулак», звинуватити Україну в порушенні режиму припинення вогню і почати ще одне вторгнення.

«Я не хочу халепу для своєї держави. Ми і так у війні. Дати перевагу росії сьогодні просто неможливо. Нам потрібно бути розумними», — сказав він.

Він також заявив, що легко домовитися про припинення вогню, але складно його тримати та знайти тих, хто буде відповідати, якщо режим припинення вогню зірвуть.

Про президента США і дебати

Від того, хто буде президентом США, буде багато чого залежати, каже Зеленський. Він визнав, що дивився дебати між Джо Байденом і Дональдом Трампом «з погляду того, що кожен з них готовий [зробити] для України».

«Я їх (дебати — ред.) дивився, щоби почути думку щодо війни, її закінчення, і я нічого нового не почув. Це говорить про те, що кандидати були більше зосереджені на внутрішній політиці», — вважає глава держави.

Щодо стану здоров’я Байдена Зеленський сказав, що про це неетично говорити. Він також сказав, що Україна очікувала від президента США більшого, хоч він і зробив багато для неї.

Про заяву Трампа щодо швидкого закінчення війни

Україна за те, щоб закінчити війну завтра, тому якщо Трамп знає, як це зробити, то нехай скаже сьогодні.

«Бо якщо він допускає ризики нашої незалежності, ризики втрати державності, то ми хочемо підготуватися до цього. Ми хочемо розуміти, чи у листопаді ми будемо з потужною підтримкою США, або ми будемо на самоті», — додав Зеленський.

Про транзит газу з рф

Україна не хоче продовжувати газовий контракт із росією, тому розглядає альтернативні кроки, щоб інший газопостачальник використовував другу трубу. Одна з пропозицій — це азербайджанська компанія. З цим зараз розбираються урядовці.

Про вплив Китаю на війну

Зеленський хотів би, щоб Китай відігравав «серйозну роль», бо міг би допомогти тиснути на путіна, щоб він припинив війну. Український президент також сказав, що немає точних доказів того, що зброя з Китаю потрапляє до росії. А проте додав, що якби Сі Цзіньпін «захотів, щоб цього не відбувалося, напевне, цього б не відбувалося».

Водночас якщо Китай спільно з росією розробляє зброю для війни в Україні, то щодо цього можна накладати санкції.

Про участь путіна в другому Саміті миру

Коли Україна матиме план завершення війни, який підтримає більшість світу, то відбудеться другий саміт, на якому будуть представники росії. Щодо участі в ньому путіна, Зеленський не впевнений, що той виїде з росії, і додав, що «може, до цього моменту в кремлі вже буде інша людина».

Про посередників під час переговорів із росією

На думку Зеленського, ними мають стати США і Китай. Вони мають розбіжності, але, щоб війна закінчилася справедливо для України та всього світу, Вашингтону й Пекіну доведеться спільно шукати такі позиції, щоб зупинити путіна.

«Найпотужнішим [буде] обопільний тиск (на путіна — ред.) Сполучених Штатів і Китаю», — вважає український президент.

Про саміт НАТО

Україна хотіла б запрошення до НАТО на саміті, але знає, що не отримає його. Зеленський каже, що йому не пропонували такої моделі вступу до Альянсу, коли не вся територія перебуває під контролем Києва.

Утім він усе ж таки зазначив, що «корейську» чи «німецьку» модель вступу має оцінити народ України, адже це, за словами Зеленського, передбачає зміну територій, що відповідно до Конституції є злочином.

Про ситуацію на фронті

Це не патова ситуація. Пат — це безвихідь, натомість Зеленський вважає, що це проблемна ситуація, яку можна вирішити, маючи бажання й зброю. Однак через затримку в постачанні зброї Україна має 14 неукомплектованих бригад.

Контрнаступ буде тоді, коли в нас буде вся зброя, наголосив Зеленський і додав, що з людьми для війська ситуація «набагато краща, ніж була три місяці тому».

Про удари по НПЗ в росії

Україна почала бити по енергетиці, щоб путін зрозумів, що він робить в Україні:"Світу боляче, що ми б'ємо по енергетиці росії? Зробіть так, щоб росія не била по нашій".

Про Андрія Єрмака

«Єрмак — потужний менеджер. Я його поважаю за результат. Він робить те, що говорю йому я. Він виконує ці завдання», — каже глава держави.

На думку Зеленського, коли хочуть послабити якусь людину, то «б'ють» по її команді — саме це політика тих, хто незадоволений ним. Як каже президент, знищення його — це один із планів окупації України, адже «сильна Україна багатьом не потрібна».

Схожі новини