Передплата 2024 «Добра кухня»

В Ізраїлі на службу призиватимуть ультраортодоксальних євреїв

  • 30.06.2024, 11:30
  • 326

Верховний суд Ізраїлю постановив, що немає правових підстав для звільнення студентів ультраортодоксальних юдейських семінарій від проходження служби в армії. За різними підрахунками, досі від військової повинності були звільнені приблизно від 63 до 66 тисяч молодих юдеїв-ортодоксів

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

Про це пишуть Times of Israel та Associated Press.

Судді дійшли висновку, що урядове рішення від червня 2023 року, яке наказувало армії не починати призов на військову службу харедимів, було незаконним. Водночас Верховний суд країни дав зрозуміти, що не вказує державі, скільки студентів ультраортодоксальних єшив мають призвати, додавши, що процес може бути поступовим, але він повинен початися зараз.

Військові заявляли, що вже цього року можуть залучити на службу 3000 ультраортодоксальних юдеїв.

Звільнення ультраортодоксальних євреїв від служби в армії давно викликало гнів серед світської громадськості. Цей розрив між тими, хто служить в армії, та тими, хто відмовляється від цього, збільшився під час війни в Секторі Гази, яка триває вже восьмий місяць. Військові призвали десятки тисяч солдатів і кажуть, що їм потрібно ще більше, оскільки втрати продовжують зростати. Після атаки ХАМАСу 7 жовтня Ізраїль уже втратив понад 600 військових.

Водночас рішення Верховного суду ніяк не вплине на палестинців Ізраїлю, від яких традиційно не очікують проходження військової служби. Оскільки вони є нащадками арабів, які залишилися в Ізраїлі після війни 1948 року, що призвела до створення країни, їхні зв’язки з армією непрості, і дехто в Ізраїлі вважає арабську спільноту «п'ятою колоною» через солідарність з палестинцями в Секторі Гази та на Західному березі річки Йордан.

Схожі новини