Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ніхто не розраховував, що війна триватиме так довго»: «Тайра» у фільмі «Десять років війни»

У Львові відбувся допрем'єрний показ документального фільму «10 років війни». Документальний фільм створив телеканал Еспресо за підтримки Internews Network та посольства США в Україні. Героями фільму стали Роман Ратушний, Світлана Поваляєва, Тайра, Тетяна Чорновол

Команда Еспресо презентує фільм "Десять років війни"
Команда Еспресо презентує фільм "Десять років війни"

Команда Еспресо нещодавно святкувала ювілей, 10 років створення. Аби особливу дату дійсно запам’ятали, вирішили створити документальний фільм про події останнього десятиліття.

«Ми розказуємо історію від Майдану до повномасштабного вторгнення, то ж і наші герої безпосередньо пов’язані з цими подіями. Це тодішня журналістка й активістка, а зараз військова Тетяна Чорновол. До повномасштабного вторгнення вона була журналісткою Еспресо, а буквально за два тижні до початку великої війни, Тетяна сказала, що зараз не може бути журналісткою, а має йти на передову і захищати Україну від ворога. Це Юлія Паєвська, яка стала парамедиком на Майдані, у фільмі вона розказує, як це відбулося.

Юлія Паєвська "Тайра"
Юлія Паєвська "Тайра"

А також Роман Ратушний, який в часи Майдану він був ще школярем і він разом зі своєю мамою (вона відома письменниця й активістка Світлана Поволяєва, яка теж є героїнею цього фільму) разом ходили на Майдан. Роман у 2022 пішов захищати нас з вами і, на жаль, загинув", — розповіла продюсерка фільму Анастасія Равва.

Роман Ратушний з мамою на Майдані
Роман Ратушний з мамою на Майдані

«Історія нашого телеканалу безпосередньо пов’язана з історією нашої України. Ми почали на Майдані, висвітлювали всі події, які відбувалися за ці 10 років. Наші журналісти не тільки працюють зараз на передовій, а ще 23 співробітники Еспресо сьогодні служать в лавах ЗСУ, тероборони, Нацгвардії», — додала Анастасія.

Продюсерка фільму Анастасія Равва
Продюсерка фільму Анастасія Равва

Режисером і сценаристом фільму став Олег Гаренчар, який є громадянином США, де живе і працює в США. 10 років тому він допомагав створювати телеканал, який народився під час Революції Гідності.

Режисер фільму Олег Гаренчар записав відеовітання з США
Режисер фільму Олег Гаренчар записав відеовітання з США

Олег Гаренчар запропонував реалізувати ідея, адже говорив: «мені теж болить українська історія, тому що я був тут у всі ключові етапи історії. Я зможу це зробити так, щоб це ще й почули і сприйняли за кордоном».

Як стверджують творці фільму, одна з головних цілей, показати стрічку закордонному глядачу. І як оголосив під час презентації засновник телеканалу Микола Княжицький, опісля корекції хронометражу картини (адже фільм триває 2 години), його буду транслювати на міжнародних майданчиках. Втім, ведуться перемовини щодо загальноукраїнського прокату та вихід на стрімінгові платформи. Звісно транслюватимуть й на телеканалі Еспресо.

На прем'єрний показ завітав і п’ятий президент України Петро Порошенко. У фільмі висвітлено ключові етапи його правління: здобуття безвізового режиму, отримання Томоса.

«Хочу подякувати тим, завдяки кому став можливий цей фільм, бо цей фільм є про правду. І потоки, тони брехні намагаються сховати цю правду. А правда, вона потрібна нації, як повітря. Бо саме на такій правді нація будується», — сказав Петро Порошенко.

Схожі новини