Передплата 2024 ВЗ

Дослідники знайшли рештки невідомого виду мавп

  • 10.06.2024, 20:15
  • 366

У Німеччині науковці знайшли кілька скам’янілих зубів і колінну чашечку, які належали створінню, яке виявилося раніше невідомим видом людиноподібних мавп Buronius manfredschmi

Фото ілюстративне із сайту
Фото ілюстративне із сайту

Скам’янілі рештки Buronius manfredschmi виявили у глиняному кар'єрі на південному сході Німеччини у шарі відкладень, що датуються приблизно 11,6 млн років тому. Це був період пізнього міоцену.

Знайдена маленька мавпа — не єдиний людиноподібний примат, який мешкав тоді у цьому регіоні. Кілька років тому там відшукали скам’янілі залишки ще одного виду людиноподібних мавп, які ходили на двох ногах, названого Danuvius guggenmosi.

Учені зазначили, що раніше знайдений вид мав більший розмір і, ймовірно, ці дві мавпи вели зовсім різний спосіб життя. Скам’янілі останки Buronius manfredschmi вказують на те, що вони більшу частину часу перебували на деревах, харчуючись м’якою їжею, зокрема — листям. Водночас особливості кісток Danuvius guggenmosi свідчать про те, що ці примати більше використовували дві нижні кінцівки для пересування і частіше перебували на землі.

Як припускають вчені, обидва види могли мирно співіснувати в одному середовищі та не мали прямої конкуренції за їжу. Схожі взаємини є між сучасними гібонами та орангутангами, які поділяють середовище проживання на островах Калімантан і Суматра в Південно-Східній Азії.

Виявлення виду Buronius manfredschmi зробило місцевість на південному сході Німеччини єдиним місцем у Європі епохи міоцену, де знайдено більше одного виду вимерлих мавп. Дослідники вважають, що такі приклади можуть бути і в інших частинах Європи під час майбутніх розкопок.

Наразі людиноподібні мавпи живуть лише у тропічних лісах Центральної Африки та Південно-Східної Азії. Проте мільйони років тому в Європі також мешкали кілька видів таких приматів, але всі вони вимерли між 11,6 і 5,3 млн років тому.

Ймовірною причиною вимирання стала зміна клімату. Приблизно 9 млн років тому ліси в Європі зникли. На їхніх місцях утворилися луки, що суттєво змінило середовище існування та ускладнило можливість добування їжі для древніх людиноподібних мавп. Поки не знайшли додаткові скам’янілі рештки Buronius manfredschmi, науковці мають дуже мало знань про цей новий вид.

Схожі новини