Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Посли ЄС не домовилися про початок переговорів щодо вступу України

  • 07.06.2024, 19:45
  • 448

Через заперечення Угорщини постійні представники країн-членів Європейського Союзу знову не змогли ухвалити рішення щодо рекомендацій Єврокомісії розпочати переговори з Україною про вступ до блоку

Фото: Інтерфакс-Україна
Фото: Інтерфакс-Україна

Про це пише «Інтерфакс-Україна» із посиланням на високопоставлених європейських дипломатів.

«Обговорення завершилося. Усі знають, що Комісія вважає, що Молдова й Україна завершили виконувати свої умови, і що ми маємо провести міжурядову конференцію. На засіданні це було дуже ясно. Багато країн сказали, що згодні з цим, але Угорщина знову заявила, що у них є умови, які ще необхідно виконати, інакше вони не зможуть прийняти оцінку Комісії», — заявив співрозмовник видання.

Ще один дипломат стверджує, що Угорщина «виступила з такими самими просторікуваннями, як і минулого разу» — про недостатній прогрес щодо питання національних меншин.

«Угорщина знову згадала 11 питань, зачитала дві поправки до переговорних рамок про добросусідські відносини і національні меншини, згадавши, що нам (ЄС — ред.) також потрібно просуватися вперед із Сербією та Албанією», — зазначив дипломат.

За його словами, решта країн, які беруть участь у дебатах «голосно і ясно підтримують оцінку Комісії і відкинули внесення нових вимог», а також виступають за проведення міжурядової конференції 25 червня.

Водночас обидва високопоставлені дипломати констатували, що обговорення продовжать вже наступного тижня. Водночас вони не виключили можливість того, що Будапешт піде на компроміс й дасть «зелене світло» Україні та Молдові задля прогресу щодо країн Західних Балкан.

Схожі новини