Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Ритуальний танець потрапив у перелік нематеріальної спадщини України

  • 01.06.2024, 13:10
  • 856

Традиція виконання ритуального чоловічого танцю «Сербен» у селі Чортовець потрапила до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Фото Міністерства культури України
Фото Міністерства культури України

Ритуальний чоловічий танець «Сербен» додали до нематеріальної культурної спадщини України.

Його танцюють у селі Чортовець на Івано-Франківщині.

Зазвичай танець виконують чоловіки різного віку, хоча є й жіночі ролі. Він триває декілька годин і неначе символізує магічне коло, що охоронятиме село аж до наступного Великодня.

Танець виконують чоловіки різного віку, хоч є й жіночі ролі. Наприклад, жінки виконують словесний гаївковий супровід і таким чином завдають ритм танцю.

Танець передбачає ритуальний обхід храмів села — місцеві кажуть, що «йдуть сербена». Самому танцеві передують запалення ритуальних вогнищ на найбільших пагорбах села.

Танець розпочинає старший церковний брат. Він тримає в руках символ «старшинства» у «сербені» — топірець. За ним у вервицю танцю стає й священник Української греко-католицької церкви. Далі підходять інші чоловіки, юнаки та хлопчаки, вони запрошують усіх рідних і гостей і беруться за руки.

Танець триває кілька годин. «Сербен» неначе символізує магічне коло, яке охоронятиме село аж до наступного Великодня. З часом танець набув об'єднувального значення, адже поєднує він парафіян православного і греко-католицького храмів, а сам ритуальний танець передбачає почерговий обхід обох церков. Це сприяє міжконфесійній злагоді.