Передплата 2024 «Добрий господар»

Ізраїль запропонував нову угоду для припинення війни у секторі Гази

  • 01.06.2024, 09:30
  • 400

Ізраїль оприлюднив пропозицію про припинення вогню в секторі Гази та звільнення всіх заручників — її передали бойовикам ХАМАС за посередництва Катару

Фото Reuters
Фото Reuters

Про це заявив президент США Джо Байден.

Він стверджує, що пропозиція Ізраїлю складається з трьох етапів. Перший з них триватиме шість тижнів і передбачатиме повне припинення вогню, виведення Армії оборони Ізраїлю з усіх районів сектора Гази та звільнення частини ізраїльських заручників, зокрема жінок, літніх людей і поранених, в обмін на звільнення сотні палестинських заручників.

Байден зазначив, що припинення вогню і виведення ізраїльських військ дадуть змогу мирним палестинським жителям повернутися у свої будинки. Ізраїль зобовʼязався пропускати у сектор Гази по 600 гуманітарних вантажівок щодня — за умови припинення вогню це дозволить безпечно розподілити допомогу серед населення. Під час першого етапу Ізраїль і ХАМАС мають домовитися та перейти до другого етапу плану.

Другий етап — це переговори про «постійне припинення військових дій» у секторі Гази. За словами Байдена, повне припинення вогню на першому етапі триватиме, допоки ХАМАС та Ізраїль вестимуть переговори. В обмін на це всі живі заручники вийдуть на свободу. Така угода — єдиний шлях, щоб урятувати заручників, наголосив Байден.

Байден сказав, що Єгипет, Катар і США стануть гарантами угоди. Третій і останній етап включатиме передбачає відновлення Гази, а рештки загиблих заручників мають повернути їхнім родинам.

«Настав час, щоб ця війна закінчилася, щоб наступний день почався», — сказав Байден у кінці промови.

Президент США заявив, що запропонований план дає змогу покласти край стражданням ізраїльтян і палестинців, забезпечує безпеку Ізраїлю, відкриває шлях до регіонального регулювання і кращого майбутнього для всіх народів Близького Сходу.

Напередодні, 30 травня, ХАМАС заявив посередникам, що не братиме більше участі в переговорах, але готовий до «повної угоди», включно з обміном заручниками і полоненими, якщо Ізраїль припинить бойові дії.

Схожі новини