Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ірина Фаріон виграла суд у «Львівської політехніки» про поновлення на посаді професорки

  • 29.05.2024, 13:15
  • 1 571

Суд постановив стягнути з університету на користь науковиці заробітну плату за період вимушеного прогулу майже 124 тисячі гривень

Фото із зали суду
Фото із зали суду

Ірина Фаріон виграла суд у «Львівської політехніки» про поновлення на посаду професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки.

Також суд зобов’язав політехніку сплатити Фаріон зарплату за період вимушеного прогулу — 123 тисячі 927 гривень.

«Позиція відповідача — це позиція людини, яка топчеться по закону брутально і нікчемно, виконує політичні замовлення і робить при цьому „гарну міну“. В жодному документі не доведено морального проступку, який вчинила Ірина Фаріон. З якої рації було здійснене швидкісне звільнення? Чому ректор не дочекався роботи комісії? Комісія мала завершити свою роботу 22 числа, мене звільнили 15. Тобто проректор сам собі заперечує. Це означає, що він ухвалював це рішення під тиском. Не сумніваюся під чиїм — під тиском МОН, конкретної персони — Лісовий. Про це свідчить його реакція — неймовірно радісна від того, що звільнили Ірину Фаріон», — зазначила на засіданні суду мовознавиця.

Як відомо, раніше Галицький районний суд відмовив Ірині Фаріон у поновленні на посаді у «Львівській політехніці», однак професорка подала апеляцію.

На перший розгляд справи 18 квітня не прийшов представник Політехніки, тому засідання перенесли на 9 травня.

Нагадаємо, колишня депутатка Фаріон заявила в етері журналістки Яніни Соколової від 4 листопада, що не може вважати українцями тих військовослужбовців, які розмовляють російською.

Це спричинило обурення в українському суспільстві і на інцидент відреагував уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Він зазначив, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації військовослужбовців.

На висловлювання Ірини Фаріон відреагували й студенти Львівської політехніки, у якій та викладала. Вони вийшли на протест біля головного корпусу університету за звільнення професорки.

Відтак СБУ розпочала кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон і викладачку таки звільнили з посади професорки політехніки.

Також Нацрада обіцяла перевірити «5 канал» через скандальний ефір з Іриною Фаріон.

Схожі новини