Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Польща планує відкрити один з пунктів пропуску на кордоні із білоруссю

  • 25.05.2024, 14:25
  • 479

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск допускає можливість відкриття одного з пунктів пропуску на кордоні з білоруссю. Йдеться про пункт у Бобровниках

Фото РАР
Фото РАР

Як вказано, Польща закрила більшість пунктів пропуску із білоруссю через міграційну кризу.

Під час відкритої зустрічі у Білостоці Туск заявив, що відкриття пункту у Бобровниках нібито розблокує значну частину польського малого та середнього бізнесу, пов’язаного з прямою торгівлею між білорусами та поляками.

«Відразу обумовлю, я не ухвалю цього рішення, якщо військове і прикордонне командування матиме однозначно негативну думку, що це може мати масовий негативний вплив на нашу безпеку», — додав він.

Туск зазначив, що рішення може бути ухвалене протягом кількох днів. Також він наголосив, що він максимально далекий від жестів у бік білоруського режиму, і можливе відкриття кордону не варто трактувати саме так.

Відомо, що раніше з ініціативою відкрити пункт пропуску з білоруссю зголосилися, зокрема, підприємці, пов’язані з угодою «Єдиний Схід». Вони стверджували, що закритий кордон означає дедалі складнішу ситуацію для їхніх компаній. Вони хочуть подальшої компенсації та програми допомоги.

«Перед зустріччю з воєводою я обговорив, як допомогти підприємцям, які втратили від закриття кордону», — сказав прем'єр-міністр.

Як вказано, між Польщею та білоруссю є дев’ять прикордонних переходів різних типів (автомобільні, залізничні, пішохідні, велосипедні та річкові). Нині для пасажирських перевезень відкрито лише один пункт: Тересполь-Брест. Вантажні перевезення здійснюються через сусідній переїзд Корощин (Кукурики)-Козловичі.

Раніше медіа повідомляли, що Польща витратить 2,6 млрд доларів на зміцнення кордону з рф та білоруссю.

Схожі новини