Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

російський суд арештував активи трьох європейських банків

  • 19.05.2024, 16:30
  • 783

Суд Санкт-Петербурга заарештував активи трьох європейських банків — UniCredit, Deutsche Bank і Commerzbank — на суму понад 700 мільйонів євро

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

Про це пише Financial Times.

Під арештом опинилися активи, акції та фонди італійського банку UniCredit на суму 463 млн євро, що еквівалентно близько 4,5% його активів у країні. А також активи німецького банку Deutsche Bank — на 238,6 млн євро.

Крім того, під арештом опинилися активи Commerzbank, проте деталей рішення ще немає, тому сума арешту невідома. Позивач просив суд заморозити 94,9 млн євро цього банку.

Згідно з рішенням, Deutsche Bank зможе продати свій бізнес у рф лише за особистої згоди президента володимира путіна. Судді погодились, що ці заходи були необхідними, оскільки «банк вживає заходів, спрямованих на відчуження свого майна в росії».

Такі рішення суд ухвалив за позовом компанії «Русхімальянс», дочірньої компанії «Газпрому», яка у 2021 році підписала контракт з німецькою компанією Linde на проєктування, постачання обладнання та будівництво комплексу з перероблення та скраплення газу. Тоді UniCredit, Deutsche Bank і Commerzbank стали банками-гарантами в цій угоді.

Утім, через рік після підписання договору Linde призупинила роботу з росією через європейські санкції. Через це у 2023 році «Русхімальянс» звернувся до суду в Санкт-Петербурзі з вимогою виплатити банківські гарантії за контрактом з Linde.

Згодом російська компанія звернулась і до банків-гарантів, проте вони теж відмовилися виконувати свої зобовʼязання через європейські санкції.

Як зазначає видання, Європейський центральний банк попросив кредиторів єврозони, які працюють в росії, надати детальні плани щодо їхніх стратегій виходу з країни.

Схожі новини