Передплата 2024 ВЗ

Американські дрони не можуть допомогти ЗСУ на фронті, — ЗМІ

  • 10.04.2024, 10:45
  • 378

Американська компанія Skydio з Кремнієвої долини передала сотні своїх найкращих безпілотників в Україну, щоб допомогти у війні із російськими окупантами, однак техніка на фронті не допомагає

Фото The Wall Street Journal
Фото The Wall Street Journal

Відомо, що дрони Skydio збивалися з курсу і втрачалися через російську радіоелектронну боротьбу. Компанія повернулася до розробки та будівництва нового флоту.

«Більшість малих дронів американських стартапів не змогли проявити себе в бою, розвіявши надії компаній на те, що значок про проходження бойових випробувань принесе продажі та увагу. Це також погана новина для Пентагону, який потребує надійного постачання тисяч малих безпілотних літальних апаратів», — пояснює джерело.

Воно зазначило, що у першій війні, де малі безпілотники відіграли важливу роль, американські компанії досі не мають значної присутності.

Американські дрони, як правило, дорогі, несправні, і їх важко ремонтувати.

Таке стверджують керівники компаній-виробників безпілотників, українці на передовій, українські урядовці та колишні американські військові чиновники.

Не маючи рішень на Заході, Україна взялася до дешевшої китайської продукції, щоби поповнити свій арсенал безпілотників.

«Загалом репутація кожного класу американських безпілотників в Україні полягає в тому, що вони працюють не так добре, як інші системи», — зазначив генеральний директор Skydio Адам Брай.

Свій безпілотник він назвав «не дуже успішною платформою на лінії фронту».

Джерело з покликанням на українську владу зазначило, що американські безпілотники є крихкими й нездатними подолати російські технології глушення та відключення GPS. Іноді вони не могли злітати, виконати місію чи повернутися. Американські безпілотники часто не можуть літати на заявлені відстані чи нести значне корисне навантаження.

Керівники американських компаній-виробників безпілотників заявили, що для них стало сюрпризом розгортання радіоелектронної війни в Україні. Їхній безпілотник Skydio був розроблений у 2019 році, щоб відповідати стандартам зв’язку американських військових.

Однак ЗСУ знайшли способи отримати велику кількість безпілотників, а також запчастини до них із Китаю. Військові використовують готові китайські безпілотники, здебільшого компанії SZ DJI Technology.

Джеоклл пише, що Україна також розвинула вітчизняну індустрію безпілотників, яка покладається на китайські компоненти. Українські заводи випускають сотні тисяч невеликих дешевих дронів, які можуть нести вибухівку. Вона також виробляє більші безпілотники, які можуть завдавати ударів по території противника і досягати російських кораблів у Чорному морі.

«Українські війська витрачають пртблизно 10 000 безпілотників на місяць, чого вони не могли б собі дозволити, якби були змушені купувати дорогі американські безпілотники. Багато американських комерційних безпілотників коштують на десятки тисяч доларів дорожче, ніж китайські моделі.

Китайська компанія DJI зарекомендувала себе як бренд безпілотників для українських військових. У заяві DJI йдеться про те, що компанія намагається обмежити використання своїх безпілотників у війні, але не може контролювати використання дронів після їхнього придбання: «DJI висловлює абсолютний жаль і засуджує використання своїх продуктів для заподіяння шкоди в будь-якій точці світу», — підсумувало джерело.

Схожі новини