Передплата 2024 «Добра кухня»

Науковці зафіксували світовий рекорд стрибка температури

  • 07.04.2024, 17:55
  • 663

Учені дослідницької станції Concordia на Східноантарктичному плато зафіксували найбільший стрибок температури, який коли-небудь вимірювали на Землі

Фото із сайту Бабель
Фото із сайту Бабель

За їхніми даними, 18 березня 2022 року температура там піднялася на 38,5 °C вище від середнього сезонного значення.

Це стало світовим рекордом.

Протягом останніх двох років науковці отримували дедалі більше спостережень про метеорологічні аномалії на континенті: льодовики втрачають масу зі швидкістю, яка тільки зростає, рівень морського льоду, який плаває в океанах навколо континенту, різко впав.

У досліджені вчені зробили висновок, що відбувся «різкий критичний перехід» у кліматі Антарктиди. Це може мати наслідки для екосистем самого континенту і для глобальної кліматичної системи.

Темні води на полюсах, які раніше ховалися під льодом, оголюються, і сонячне випромінювання більше не відбивається назад у космос — його натомість поглинає вода і нагріває тамтешні океани.

Серед загроз — затоплення прибережних територій, руйнування харчових ланцюгів, вимирання тварин, посилення глобального потепління.

Зараз континент наздоганяє Арктику, де наслідки глобального потепління досі залишалися найсильнішими на планеті. Арктика нагрівається у чотири рази швидше, ніж решта планети. Наразі й Антарктика почала нагріватися удвічі швидше, ніж планета загалом.

Схожі новини