Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українські вчені поблизу станції «Академік Вернадський» виявили новий вид рослин

  • 28.03.2024, 20:20
  • 692

У районі української антарктичної дослідницької станції «Академік Вернадський» наші біологи виявили печіночник, який раніше там не ріс

Фото: Національний антарктичний науковий центр
Фото: Національний антарктичний науковий центр

Про це у Фейсбуці повідомив Національний антарктичний науковий центр.

«Українські вчені зробили важливу знахідку — у районі „Вернадського“ вони виявили вид рослини, який раніше тут не зустрічався. І це може бути ще одним свідченням потепління в Західній Антарктиці. Йдеться про печіночник маршанцію південну (Marchantia berteroana)», — зазначається у повідомленні.

Спершу рослину виявив учасник сезонної експедиції, керівник відділу біології та екології НАНЦ Іван Парнікоза на північно-східному мисі острова Дарбу. Ця локація відома з архівних джерел: у 1980-х британські дослідники вивчали тут рідкісні види мохів і досить ґрунтовно описали місцеву рослинність.

Парнікоза якраз відшукав ці види, але поруч з ними виявив великі зелені площі нового виду. Британські дослідники, вивчаючи ці скелі, просто не могли його не помітити.

Таким чином, як зазначають в НАНЦ, є факт проникнення нового виду рослини в околиці «Вернадського». Пізніше печіночник українські біологи знайшли також на острові Бут — найпівнічнішому в нашому районі Аргентинських островів — півострова Київ.

Дослідники зазначають, що поява нового виду може бути черговим підтвердженням потепління в регіоні. Адже печіночники досить теплолюбні і раніше росли у значно сприятливіших для них регіонах морської Антарктики. Якщо ж нині вони поширилися в район «Вернадського», то для них тут теж стали кращі умови.

Цікаво також, що в Україні можна побачити родича південної маршанції - маршанцію мінливу (Marchantia polymorpha). Водночас її наявність в Антарктиці поки не підтверджена.

Схожі новини